Povestiri din viata

Unt de arahide – o pastă sănătoasă pe care o poți prepara și acasă

Unt de arahide

Când eram mică, am auzit prima dată de acest aliment în filmele americane cu copii. Ei mâncau unt de arahide cu pâine, la micul dejun, alături de un pahar mare de suc de portocale. De fiecare dată mă întrebam „oare ce gust are?”. Nu știam ce e, nici dacă e bun, dar îmi lăsa gura apă.

Când am găsit prima dată în supermarket, nu am stat pe gânduri dacă să cumpăr sau nu. Eram prea curioasă. Nu a fost așa cum îmi închipuisem până atunci, dar nu mi-a displăcut. Am început să ador mirosul și gustul puternic de arahide. Îl foloseam și în cremele pentru torturi, la zilele de naștere.

Cum preparăm unt de arahide în casă?

Când am devenit mamă pentru prima dată voiam să prepar în casă cât mai multe rețete sănătoase pentru fiul meu. Fugeam de alimentele cumpărate din comerț. Am aflat atunci că, pentru a prepara în casă unt de arahide, era nevoie doar de două ingrediente: arahide și ulei.

Mi-a surâs ideea. Voiam să știu că fiul meu mănâncă sănătos, fără prea multe E-uri și conservanți. El nu era alergic la arahide, rețeta era foarte simplă, deci nu aveam nimic de pierdut. În plus, îi plăceau și lui alunele, nucile, migdalele.

Am căutat să cumpăr arahide coapte, fără sare. Am pus la blender arahidele (vreo 250g) cu doua-trei linguri de ulei și am mixat până când s-a transformat în pastă. Era bun, dar atunci m-am gândit că ar fi ieșit mai bun cu alune prăjite, deci am încercat apoi și această variantă. De fapt, sarea era ingredientul lipsă.

Până la urmă, am realizat că varianta optimă este să coacem noi alunele în casă. Cele pe care le cumpăram din comerț gata coapte erau prea uscate și nu dădeau acel gust perfect, fin și cremos pe care îl căutam.

Rețeta finală?

În final am ajuns la 250g arahide coapte în casă, 2 linguri de ulei (sau mai mult dacă e necesar) și un pic de sare. E mai ok să amestec la robotul de bucătărie și nu la blender. Las să se amestece bine și apoi gust să văd dacă mai trebuie adăugat ceva. Din aceste cantități iese aproape un borcan, destul cât să mâncăm noi în vreo trei săptămâni.

Untul de arahide e un aliment sănătos, doar dacă e mâncat cu măsură, ocazional. Dacă alegem să îl prepari și tu acasă, păstrează-l la frigider!

Îți plac postările mele? Atunci te aștept să mă urmărești și pe pagina de Facebook!

 

Facebook Comments
Când te simți mamă perfectă înseamnă că mai ai nevoie măcar de un copil
Ți se pare că cineva îți "strică copilul"? Ce e de făcut?

No comments

Lasă un răspuns