Dezvoltare Ioana

Cum e Ioana la 1 an și 9 luni? Cum se joacă? Cum e cu tantrumurile?

1 an și 9 luni

Din camera alăturată aud: „alo, tati!”. Mă duc într-acolo și o văd cum, cu o mână în șold și cu un telefon de jucărie la ureche, își „sună” tatăl. E minunată ❤. Stau și mă uit la ea și mă gândesc că astăzi împlinește 1 an și 9 luni. E micuță de statură, nici kilograme nu are prea multe, dar e așa frumoasă și zâmbăreață… E a mea ❤.

E pasionată de bebeluși, așa că îi plimbă toată ziua prin casă cu căruciorul. Le dă să mănânce, îi învelește, îi aduce și la mine la sân. Totuși, știe să se joace și cu mașini sau utilaje, așa cum vede că face fratele ei. Când vede utilaje pe stradă le denumește: betonieră, excavator, cu limbajul ei stâlcit și doar de noi înțeles.

Ioana are alte interese față de cum avea Edy la vârsta ei. Nu știe culori, forme sau să numere, dar vorbește în propoziții scurte, ne poate spune când vrea ceva anume și se joacă frumos. A început să repete după mine dacă o rog să facă asta, ceea ce înseamnă că e mai stăpână pe limbajul ei.

Ioana se supără foarte des, repede și tare la 1 an și 9 luni

Întotdeauna a fost foarte expresivă când a fost vorba de emoțiile sale. E extrovertită și pot observa asta la fiecare lucru pe care îl face. Supărările ei sunt dese și puternice. Se trântește pe jos, țipă, iar dacă încerc să o iau parcă face și mai urât.

Ceea ce funcționează cel mai bine la noi e să o las câteva secunde în pace și apoi să mă așez la nivelul ei și să o întreb dacă vrea o îmbrățișare. Uneori nu vrea și se trântește iar, dar o mai las un pic și o întreb din nou. Până la urmă își revine și ne îmbrățișăm. Când e nervoasă și nu se trântește pe jos, o aud că zice „lasă-mă în pace” (asămă pațe). Așa zice și la jucării, nouă sau pisicii.

Îi plac mult pisicile, așa că de la prima oră a dimineții are program de mângâiat. La noi vine o pisică și Ioana o zăpăcește de cât o mângâie, o ia în brațe, o duce de colo colo, o șterge, o învelește, o consultă. Uneori îi spun să lase pisica, dar se pare că pisica s-a învățat cu ea. Toarce mult, iar ăsta e semn bun :).

I se pune pata deodată pe câte un lucru. De exemplu vrea să facă baie și imediat se supără că vrea, vrea și vrea. Probabil e și un mod de a ne manipula, dar sperăm ca în timp să nu evolueze în mai rău acest obicei și să reacționăm și noi bine. Încercăm să nu ne grăbim să îi facem pe plac la orice doar ca să nu plângă. Prefer să o țin în brațe până își mai revine și apoi să discutăm ce facem.

Cum mai este Ioana la această vârstă?

Spune cuvintele stâlcit, dar noi înțelegem mare parte din ele. Poate fredona melodii multe, dansează după coregrafii, mănâncă singură și vrea să facă lucruri singură. De exemplu dacă am un covrig, nu acceptă să primească o bucată, îl vrea pe tot, să țină și ea ca cei mari. Se dezbracă de pantaloni, vrea să stea pe oliță (dar încă nu face pipi acolo).

Mai are de ieșit o măsea și cred că primul colț a spart. Nu a făcut febră până acum la dinți, dar nervii au fost la cote alarmante. S-au umflat și doi canini, dar nu cred că ies următoarea lună. Mi se pare că îi cresc greu și parcă perioada „terrible two” e începută de foarte mult timp.

Nopțile sunt cam agitate la noi în continuare. Vrea să sugă mult, se foiește, plânge uneori, iar asta mă cam stresează și pe mine. Încep să mă gândesc la înțărcare, dar vreau să găsesc o variantă blândă, potrivită pentru ea. E posibil să mai las până apar caninii, dar vedem. Nu mă grăbesc, e doar un lucru la care m-am gândit.

Mănâncă mai bine, chiar dacă suge la fel de mult. Mi se pare că preferă mâncatul des și puțin. Oricum, simt că s-a mai înălțat și a mai crescut. Dar nu trece de 11 kg.

Cam așa e Ioana la 1 an și 9 luni. Râde, ne îmbrățișează și ne pupă. Zice salut sau pa-pa dar și cum o cheamă. Ne e dragă și ne bucurăm că e a noastră ❤.

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii mereu la curent cu noutățile, fii alături de mine și pe Facebook!

Facebook Comments
Ioana a ajuns la 1 an și 10 luni
Cum e Ioana la 1 an și 8 luni?

2 Comments

 • avatar image

  Ionela

  oct. 23, 2018

  Reply

  La multi ani frumoși!❤

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   oct. 23, 2018

   Reply

   Multumesc!!

Lasă un răspuns