Diverse

Indigestia la copii. Cum se manifestă? Cum acționăm?

Indigestia la copii

Indigestia la copii poate fi unul dintre motivele pentru care stai noaptea treaz. Îți veghezi puiul, cu frica în sân, pentru că te gândești că a luat vreo boală sau că varsă iar. Te înțeleg, am trecut și eu prin asta și m-am gândit să îți dau câteva repere în caz că vei păți și tu.

Trebuie să știi că indigestia la copii apare doar pe fond alimentar. Adică atunci când cel mic a mâncat prea mult, prea repede sau a mâncat ceva greu de digerat. De obicei se manifestă cu durere de burtă, arsuri, gaze, greață și chiar vărsături sau diaree.

Fiecare copil e unic, așa că și indigestia se poate manifesta diferit de la caz la caz.Este important să deosebim indigestia, care deranjează stomacul, de alte afecțiuni, cum ar fi enterocolita. Indigestia la copii nu apare niciodată asociată cu febră!

Experiențele noastre

Am pățit ca fiul meu să se trezească noaptea vomitând. Era puțin răcit și am crezut că mucii i-au provocat greață. Mâncarea era nedigerată, deși trecuseră multe ore de la ultima masă. Când a vomitat a doua oară, am realizat cauza exactă. Mâncase mâncare, desert, apoi fistic. A fost prea mult sau prea greu și nu i-a priit stomacului său.

Ioana a pățit și ea ceva asemănător de curând. Mâncase o jumătate dintr-un castravete murat. Fratele ei a venit de la grădiniță cu un borcan de murături puse de el și când i-a văzut a vrut să mănânce. Castraveții nu erau încă bine murați, iar pentru stomacul ei a fost prea mult. A fost foarte ok seara, dar pe timpul nopții a vărsat. Se auzea că stomacul nu e liniștit. A doua zi a avut și cateva scaune diareice, dar apoi și-a revenit.

Indigestie poate face oricine și de la orice. Putem face de la mâncat cu poftă, de la combinații care nu ne priesc, dar nu putem ști când o să se întâmple. Putem avea grijă, dar chiar și așa se poate întâmpla. Înainte să ne învinovățim sau să învinovățim pe cineva, mai bine tragem aer în piept și găsim soluții.

Pentru mine, faptul că am văzut mâncare nedigerată a fost primul semn. Nu au avut febră niciunul, iar starea generală era destul de bună. Dar am avut emoții. Cred că e normal, având în vedere că nu se întâmplă aproape niciodată.

Cum acționăm când apare indigestia la copii?

În primul rând este important să lăsăm copilul să își golească stomacul dacă apar vărsăturile. Ca să se calmeze și să intre pe calea normală, trebuie să scape de alimentele care au provocat această indigestie. În plus, eu am întotdeauna în casă probiotice și cred că acestea fac foarte bine în probleme digestive.

Dacă consider că nu e urgență, dar totuși mi-ar prinde bine o părere avizată, am la dispoziție numărul de telefon al medicului de familie, al pediatrului, dar și cel de la peditel (1791) care e non-stop. Îți recomand și ție să nu te iei după ce zic cei din jur și să cauți o părere avizată.

Atunci când apar vărsături sau diaree este important să avem grijă la hidratare. Copilul are nevoie să bea apă, la început în cantități mici, apoi treptat mai mari, pentru că altfel se poate deshidrata. Probabil că o perioadă de câteva ore nu va avea poftă de mâncare, dar în caz că totuși vrea să mănânce, ar trebui să îi oferim mâncare de regim: paste, orez, iaurt, brânză de vaci, piept de pui.

Laptele nu este indicat în caz de indigestie, dar laptele matern e o excepție. De aceea, nu întrerupeți alăptarea dacă vedeți că cel mic se simte rău. Sânul îl va ține hidratat și îl va ajuta să lupte cu problema digestivă.

Indigestia nu e ceva grav, dar ne poate panica. Sper ca acest articol să te ajute să treci ușor peste un moment dificil de acest fel. Eu nu sunt medic să fac recomandări de medicamente, dar sunt părinte și știu că în astfel de momente calmul și concentrarea pentru a găsi soluții sunt de bază. Așa că îți urez și ție mult calm. Doar așa poți lua decizii bune…

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu tot ce postez, urmărește-mă pe pagina de Facebook!

 

Facebook Comments
Plânsul copilului, stresul mamelor?
Cum sunt eu, acasă, în viața de zi cu zi?

No comments

Lasă un răspuns