Povestiri din viata

Experiența noastră cu peștii Betta Splendens

Betta Splendens crowntail

Peștele nostru, acest Betta Splendens din imagine, a poposit de curând în casa noastră. E al treilea pe care îl cumpărăm, pentru că cei de dinaintea lui au murit. Ce s-a întâmplat cu ei? Cum procedăm noi cu îngrijirea? Care a fost reacția copiilor când au văzut că peștele nu mai mișcă? Toate acestea vi le povestesc astăzi.

Dacă nu știți, există 4 tipuri de Betta Splendens. Acesta roșu este Crowntail. Mai există și Plakat, Double tail sau Half moon. Primul pește al nostru a fost tot un Crowntail, doar că era albastru. L-am cumpărat acum vreo doi ani, la insistențele lui Edy. Îi plăceau foarte mult peștii, dar noi nu am vrut să cumpărăm un acvariu mare, pentru că știam că e mult de muncă la el.

Betta Splendens e acel pește care, pe lângă faptul că arată minunat, poate sta într-un bol cu apă, fără alte instalații. Când vorbesc despre asta, mă gândesc tot timpul la peștii din desene animate care înoată într-un bol rotund. Probabil că Betta au fost inspirația.

Cum îngrijim noi peștele Betta Splendens

Am cumpărat două tipuri de mâncare, fulgi și biluțe. Fulgii nu ne plăceau nouă (nu la gust 😂😂) pentru că părea acvariul tot timpul murdar. Cu biluțele e mai ok, așa că aceasta a fost varianta pe care am preferat-o în final.

Stând la casă, avem apă de la fântână. Cea care curge la robinet trece prin cateva filtre înainte, așa că e curată, fără clor, cu ph neutru și fără nitriți. Am folosit-o așa cum e, nefiartă. Știu că cea cu clor trebuie fiartă sau măcar lăsată 24h într-o sticlă.

Acvariul nostru este pătrat și are capacitatea de aproximativ 2 litri. Am pus cateva pietre, un decor și un burete de apă care se zice că menține apa curată. Avem și o soluție pentru curățat apa, dar de fiecare dată când o foloseam se tulbura, așa că am lăsat fără. Schimbăm apa cam la 4 zile.

Ni s-a zis să îl hrănim doar dimineața cu câteva biluțe pentru că poate avea probleme de digestie dacă îl hrănim seara. Peștele nostru cel albastru părea că o duce bine la noi. Am respectat regulile și am avut mare grijă. Doar că ceva făceam greșit.

Primul pește a rezistat aproape doi ani.

Mai erau două luni până când împlinea 2 ani de când era la noi. În ultima perioadă începuse să aibă burta umflată. Părea ciudat, se observa că nu așa trebuie să fie, deși prima dată am crezut că a crescut și e mai grăsuț. Pe zi ce trecea se deplasa tot mai greu, iar burta tot creștea. După o vreme ajunsese să nu se mai plimbe aproape deloc prin apă. Stătea pe pietre, ca și cum ar fi fost obosit.

Am aflat ulterior că i-am dat multă mâncare. Prea multă. Îi dădusem uneori și de două ori pe zi 5-8 biluțe. Peștele nostru probabil ajunsese obez sau avea probleme digestive. Nu mai putea înota, abia dacă se ridica de la fundul apei. În final l-am găsit nemișcat… Acum am aflat că 2-3 biluțe dimineața sunt destule.

Cum a reacționat Edy?

Îi spusesem că peștele nu arată prea bine și că e posibil să moară, încă de când am observat că ceva nu e în regulă cu el. Ne întreba de ce și i-am explicat că burta lui arată ciudat, că nu poate înota, că ceva nu e normal. L-am întrebat dacă va fi trist că peștele e posibil să moară și a zis că da. I-am zis atunci că dacă va dori, va putea cumpăra altul.

În ziua când peștele nu a mai urcat să mănânce, ne-am dat seama că nu mai poate. După amiază l-am găsit nemișcat la fundul apei. L-am dus afară și l-am pus într-o groapă mică dar nu am acoperit până nu a venit Edy. Știam sigur că va vrea să vadă. Chiar așa a fost. Nu părea trist, era mai mult curios. Dar a întrebat: „mergem să luăm altul?”.

Ioana nu a reacționat în niciun fel. Probabil nici nu a inteles prea bine ce s-a întâmplat. Ea e bucuroasă când vede că un pește înoată și când o lăsăm să îl hrănească. După două zile de la întâmplarea aceasta am luat alt pește care nu a nici 24h. Nu știu dacă din cauză că l-am luat amețit deja sau că spalasem acvariul și pietrele cu puțin detergent.

Acum am mai luat unul. Al treilea. Îl avem deja de câteva zile. I-am curățat acvariul cu apă fierbinte înainte, deci nu mai avea detergent dacă asta ar fi fost problema. Văd că e foarte activ și fericit.

În acest moment știm mai multe despre cum se îngrijește un Betta Splendens și sperăm ca cel roșu să țină mai mult decât cel albastru. Măcar 2 ani și ceva…

Voi ce faceți diferit? Ce mai știți despre îngrijirea acestor pești?

Pe pagina de Facebook emotiidemamica ma puteti urmari si astfel veti fi la curent cu fiecare postare noua care apare.

Facebook Comments
"Sărut mâna" - formula de salut a copilăriei
Când te simți mamă perfectă înseamnă că mai ai nevoie măcar de un copil

No comments

Lasă un răspuns