Activitati si jocuri

Cum ajutăm copilul să găsească jocuri noi fără să îi cumpărăm alte jucării?

să găsească jocuri noi

Fiul meu rămâne uneori în pană de idei. Îi este greu să găsească jocuri noi care să îl țină ocupat. Pentru mine asta e dificil, pentru că el, în general, stă mai bine decât mine la capitolul imaginație. Aș vrea să îl las să se mai plictisească, dar nu poate sta într-un loc. Dacă se plictisește începe sa sară și parcă nu își găsește locul.

Îl văd uneori că nu are ocupație, că și-ar dori să facă ceva, dar pur și simplu nu știe ce. Televizorul și telefonul pentru mine nu subt soluții. De aceea ar merge o schimbare sau altceva care să îl ajute să găsească jocuri noi, să-i dea altă viziune. Ca să îl ajut puțin, am găsit câteva variante care funcționează, fără să îl influențez să se joace cum îi spun eu.

Probabil că pățiți și voi asta sau poate că aveți noroc de copii care se joacă mult singuri. Dacă, însă, e ca la noi, vă compătimesc și vă înțeleg. Cred că de multe ori căutați pe internet jocuri sau cumpărați jucării ca să fie tot timpul ceva nou să îl îndemne la joacă.

Pentru că am văzut ce funcționează la noi până acum, m-am gândit să vin în ajutor cu câteva sugestii care vă pot ajuta în această situație și care să fie potrivite pe termen lung. Nu vrem să umplem casa de jucării și să nu mai știm ce să facem cu ele, nu-i așa?

Iată ce propuneri am eu pentru a ajuta copilul să găsească jocuri noi, fără a cumpăra nimic în plus:

Rotim cutiile de jucării din când în când

Atunci când ținem în cameră 10 cutii de jucării, le vedem mereu întinse pe jos, iar copilul selectează doar câteva pe care le folosește în jocul său. Pentru noi e frustrant să vedem dezastrul din cameră și, ca și cum nu era destul, nici măcar nu se joacă cu ele.

Cea mai bună variantă este să lăsăm 2-3 cutii la vedere și pe restul să le punem undeva deoparte. După un timp, mai scoatem câteva la vedere și le punem deoparte pe celelalte. Ideea e să fie permanent lucruri „noi”, pentru că altfel, după o vreme, copilul nu se mai bucură de ce are. Când scoatem cutia nouă se va juca, de parcă abia a cumpărat acele jucării.

Schimbăm locul de joacă

Poate că am stabilit până acum ca dormitorul să fie locul unde să își pună jucăriile. Dacă avem posibilitatea să le mutăm din când în când, pentru copil va fi o schimbare benefică. Am observat la copiii mei că dacă au mai multe cutii de jucării la un loc au tendința să se uite doar în primele din față. Când le schimbăm locul sau le schimbăm între ele se produce o minune.

Joaca afară

Faptul că scoatem copilul mult afară are doar efecte benefice. Nu numai că își oxigenează creierul, învață lucruri noi, socializează etc ci își pune și imaginația la contribuție. Asta face să găsească și acasă mai multe jocuri și să facă legături cu activitățile pe care le-a avut afară.

Îi ajutăm să facă un cort

Noi aveam deja un cort de la Babymoov de anul trecut pe care copiii mei îl foloseau intens, însă cu o pătură la intrare a devenit mult mai interesant. E un loc ascuns acum, unde și-au pus jucării și chiar un felinar. Îi văd mai interesați să se joace acolo.

Cortul m-a dus cu gândul la copilărie, când faceam și eu ascunzători de acest fel. Deci, luați două trei pături și amenajați copiilor un loc secret și veti vedea că următoarele zile vor fi mult mai ocupați cu joaca.

Ne ajutăm de cărți

Cărțile pot fi de mare ajutor când simțim plictiseală. Chiar dacă doar le răsfoim împreună și numărăm pagini, chiar dacă citim o poveste sau ne uităm la fețele personajelor din imagini, putem ajunge la stare de bine și la entuziasm foarte repede.

Copiilor le plac cărțile în care pot vedea lucruri. Îi putem întreba ce cred că simt personajele, de ce zâmbesc, ce le face fericite și astfel îi învățăm indirect și alte lucruri valoroase pentru viață.

Căutăm jocurile care pot lua mai multe forme

Când modelăm plastilină, desenăm sau pictăm pe foaie goală,  facem mașini din cutii, întindem slime, ne jucăm în nisip kinetic sau inventăm povești în care personajele sunt jucării din casă, putem spune că jocul capătă mai multe forme. Copiii iubesc aceste lucruri și nu numai că intră în starea de flux, dar au, timp îndelungat, o ocupație care le aduce beneficii mari.

Găsim variante la îndemână, din casă

Cred că toți avem clești de rufe, frunze, boabe de fasole, scobitori sau paste prin casă. Cu aceste lucruri putem să facem multe jocuri dacă ne punem mintea la contribuție. O altă variantă ar fi să rugăm copilul să ne ajute la treabă. Copiii mici pot aduce obiecte, pot pune sau scoate rufe în și din mașină, pot amesteca ingrediente sau pot sparge ouă. Le face plăcere să fie lângă noi, să ne ajute, iar nouă ne face plăcere să îi lăsăm să ne ajute dacă asta înseamnă să nu facă ghidușii prin casă.

Cred că, în toate momentele în care copiii se plictisesc, au de fapt nevoie să fim lângă ei, să ne jucăm cu ei, să ne conectăm. Dacă reușim să le aducem zâmbetul pe buze fără să le impunem să se joace, înseamnă că am găsit rețeta succesului.

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu tot ce postez, te invit să dai like paginii mele de Facebook!

Facebook Comments
Jocul bilețelelor pentru copii peste 4 ani - potrivit și pentru petreceri și pentru joaca în familie
Cărți ilustrate pentru copii de la Editura Casa

No comments

Lasă un răspuns