Dezvoltare Ioana

Ioana a ajuns la 1 an și 10 luni

1 an și 10 luni

Ieri am mai pășit peste un prag mic în vârsta Ioanei. A împlinit 1 an și 10 luni și, așa cum v-am obișnuit, vă povestesc cum se dezvoltă. Până la 2 ani, fiecare lună are ceva deosebit. După aceea nu se mai simt atât de mult diferențele, așa că măcar acum să scriu ce și cum.

La 1 an și 10 luni, Ioana are în gură primul canin. Când i-a ieșit, a facut febră, dar s-a nimerit împreună cu altceva, o herpangina luată de Edy de la grădiniță. Probabil de acolo a fost febra și nu de la canin. Cei care urmează, probabil vor fi la distanță, pentru că cei de sus nu sunt umflați. Apoi ultimele vor fi măselele acelea care ies în jurul vârstei de 3 ani.

A început să doarmă puțin mai bine. Suge de vreo 2 ori pe noapte, dar cel puțin nu se mai trezește atât de des ca acum câteva luni. Mănâncă mult mai bine, dar încă e micuță. Are maxim 11 kilograme, dar s-a mai înălțat. Acum ajunge să deschidă clanțele de la uși.

Cunoaște multe lucruri și vorbește binișor, cel puțin noi înțelegem ce dorește. Ne ia de mână dacă vrea ceva, ne arată ce are nevoie, iar ce poate spune, spune. Îi place muzica și dacă fredonez ceva, întotdeauna știe continuarea. Știe și câteva culori doar după nume, iar dacă o întreb despre asta, totul e roșu. Probabil ideea de „ce culoare e” o asociază cu roșu.

La 1 an și 10 luni Ioana numără pe sărite: unu, doi, patu, tit, sase, looop. Cam așa se aud cifrele ei :).

Nu îi place să aibă mainile reci, așa că afară vrea doar în brațe pentru că o enervează disconfortul acesta. E mai sensibilă când vine vorba de zăpadă și gheață. Cred că îi place mai mult vara :).

Mănâncă singură și vrea să facă singură și alte lucruri. De exemplu să se spele pe mâini și pe dinți. O lăsăm, dar intervenim și noi. Nu se cere încă la oliță, dar ne anunță dacă a făcut ceva.  Nu am început încă vreun antrenament, nici nu mă grăbesc.

Jocurile ei sunt cu păpuși, bebeluși și sirene în mod special, dar îi plac mult și jucăriile de pluș. Le plimbă cu căruciorul, le hrănește, culcă, le învelește. Ne spune să facem și liniște când dorm păpușile. Bea din cănițe de jucărie și ne servește și pe noi. Cu Edy se joacă oricum și oricând. Orice invitație din partea lui este foarte bine primită.

Când îi văd că se joacă împreună, mi-e foarte drag de ei. Aș opri timpul în loc, să nu se mai întâmple nimic altceva. Mi-aș dori să îi văd așa, bucuroși și prietenoși întotdeauna. Ioana e tare pupăcioasă și ne îmbrățișează des, dar se și frustrează extrem de repede și se trântește pe jos. Când nu înțelegem ce vrea, se supără cel mai mult. Se supără și pe Edy, pentru că el uneori o sufocă cu pupici și îmbrățișări.

Nu se ceartă des pe jucării, probabil pentru că Ioana e darnică și dacă o rogi să dea ceva, dă. Încercăm pe cât posibil să pastrăm pace între ei, dar nu ne iese oricând. De fapt, ei ar trebui să păstreze pacea, noi doar îi coordonăm din când în când :). Abia aștept să mai crească, amândoi, nu doar ea, să se poată exprima mult mai bine. Simt că asta ar rezolva foarte multe probleme.

La voi cum e cu copii de 1 an și 10 luni? Iată cum era și Edy la aceeași varstă.

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu tot ce postez, te aștept să mă urmărești pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Ioana a împlinit doi ani
Cum e Ioana la 1 an și 9 luni? Cum se joacă? Cum e cu tantrumurile?

1 Comment

  • avatar image

    Poteci de dor

    nov. 26, 2018

    Reply

    Incredibil cum zboară timpul!! Deja? Păi, parcă ieri ne spuneai că a venit pe lume :shock: Să fie sănătoasă!

Lasă un răspuns