Diverse

Roșu în gât și febră care nu scade cu antitermic

roșu în gât

Zilele acestea au fost dificile pentru mine. A fost un weekend cu surprize, mai exact cu roșu în gât și febră care nu scădea cu antitermic. Nu știu dacă și la voi e la fel, dar la noi parcă doar când e noaptea și weekend se întâmplă toate. Ziceți voi că nu pățiți așa.

Edy a mers toată săptămâna la grădiniță și nu a avut absolut nimic. Nici nas înfundat, nici măcar ceva muci, nici tuse sau vreo durere, așa că sfârșitul de săptămână părea că va fi liniștit pentru noi. Nu a fost… A venit năvală acest roșu în gât și mai rău decât atât… febra care nu scădea.

M-am speriat un pic, în primul rând pentru că Edy nu dormea acasă. Era la mama mea, care mi-a scris mesaj că are febră. Îi pusese termometrul și atunci avea 38.1 la axilă. Era miezul nopții. Edy dormea, dar s-a trezit până la urmă și a început să plângă că vrea acasă. Până a ajuns (în 15 minute), îi crescuse la 38.5 la axilă deși îi dadusem antitermic.

Îl vedeam foarte moleșit și mi se părea că nu îi scade deloc temperatura, așa că i-am făcut o baie călduță. A stat în cadă vreo 15 minute, timp în care am văzut cum își revine și e tot mai vorbăreț și vesel. Se observa că e mai bine. După baie l-am dus în pat.

I-am verificat gâtul și am văzut că era foarte roșu. M-am gândit că asta e cauza.

Am stat cu el încă două ore până când a scăzut febra. El a adormit între timp, iar eu l-am vegheat. Îi dădusem cu spray în gât și cred că asta l-a mai calmat un pic. După 4 ore de la primul antitermic nu mai avea febră, dar i-am mai dat ceva, să trecem noaptea cu bine.

Dimineață ne-am trezit mai relaxați. Nu-i mai dădusem încă o doză după alte 4 ore pentru că dormea și m-am gândit că urmează să se trezească, așa că a început iar să se încălzească. Am sunat medicul, i-am zis ce s-a întâmplat, i-am zis că iar e cald, așa că mi-a recomandat antitermic, multe lichide, spray în gât și să ne vedem luni. Doar că atunci când i-am dat iar antitermic… nu își mai făcea efectul in totalitate.

I-am făcut iar o baie, a mai scăzut temperatura, dar nu de tot. Apoi, după o oră și ceva a început să crească din nou. I-am pus un supozitor care știam că e mai eficient, dar nici așa nu scădea. I-am trimis medicului de familie fotografii cu gâtul roșu, i-am zis situația și mi-a recomandat antibiotic. A zis că se văd amigdalele inflamate și e necesar. Aveam două tipuri în casă, rămase de altădată și i-am dat ce a zis medicul de familie.

Edy băuse doar ceai în acea dimineață și mi-a dat de înțeles că îi e puțin greață. Când i-am dat antibioticul, l-a vărsat instantaneu. Febra nu creștea, dar nici nu scăzuse de tot. Acum avea 37.7 la axilă. Am văzut că nu scade, am zis că mai așteptăm un pic să vedem cum e și dacă mai crește, plecăm la urgență.

Nu știu cât a mai durat până când era iar foarte moleșit. Îi creștea din nou temperatura. Am hotărât să mergem la spital, dar știam că acolo îi vor face împachetări, așa că l-am mai băgat odată în cadă. Nu i-am făcut baie și pe cap. I-am dat din nou sirop, să ținem febra în frâu până la spital. Nu voiam să ajungem la convulsii.

La urgențe ne-a zis că are roșu în gât, mai exact faringo amigdalită acută

Când am ajuns la spital, avea 38 temperatura. L-a verificat medicul de gardă și a zis: „vai, ce gât roșu! Bine că nu e și infecție!”. I-au făcut o injecție și ne-au trimis acasă cu recomandare de antibiotic și antitermic la nevoie.

Deși mi se spusese că injecția e destul ca să nu mai facă febră pe timpul nopții, după 8 ore am simțit iar că se încălzește. Avea mai puțin, până în 38, dar destul cât să stau ca pe pioneze. Mă tot gândeam cum trec noaptea dacă deja îi crește iar. Începusem tratamentul cu antibiotic, dar a fost nevoie de antitermic inclusiv pe timpul nopții și a doua zi.

După aceea a fost mai bine…

Am mai păcălit febra cu băi calde, comprese, prosoape ude în jurul trunchiului și am trecut cu bine. Acum nu mai face febră, gâtul s-a mai calmat, dar am văzut vreo două afte. Gargara cu bicarbonat, acadelele pentru gât, pastiluțele cu albastru de metil și spray-ul cu propolis au ajutat și ele foarte mult.

Nu știam până acum că există și febră care nu scade în totalitate după administrarea a 3 substanțe diferite. Știam că la roșu în gât apare febra, dar nu știam că așa. M-a cam speriat ziua în care am aflat, dar probabil era necesar să cunosc și asta. Mai am un copil mai mic ce va intra în colectivitate… și informațiile de acest tip sunt prețioase.

M-am gândit să vă spun și vouă această experiență a noastră pentru că este mai bine când așteptările sunt realiste. Ne ajută să acționăm mai eficient. Voi aveți experiențe cu roșu în gât sau cu febră care își face de cap?

Dacă vă plac articolele mele și vreți să fiți la curent cu ele, vă aștept să mă urmăriți pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Adaptarea la grădiniță - o experiență în care ne dorim să-i fie bine
Plânsul copilului, stresul mamelor?

1 Comment

  • Cum pregătim copilul pentru injecție și pentru vizita la medic?

    iun. 07, 2019

    Reply

    […] la spital. Eduard are enteroviroză (așa au zis medicii), drept urmare nu se simte foarte bine. Febra nu prea scade cu antitermice, așa că îl supraveghez intens. Și dacă tot s-a întâmplat să ajungem și la urgențe, m-am […]

Lasă un răspuns