Dezvoltare Ioana

Ioana a împlinit doi ani


Când Edy a împlinit doi ani, mi-am zis că perioada grea, de dependență aproape totală, se apropie de final. Sau cel puțin speram. Eram însărcinată cu Ioana la acea vreme și, chiar dacă urma să o iau de la capăt, simțeam că urmeaza o nouă etapă fascinantă. Acum, a împlinit doi ani și Ioana. Trece și la ea, ușor ușor de perioada de început, dar mie începe să mi se pară că nu am avut timp destul să mă bucur de bebelușeala lor.

Doi ani e un prag important atât pentru părinți cât și pentru cei mici. Mamele se întorc la serviciu, copiii devin din ce în ce mai ageri și mai curioși, iar emoțiile cresc considerabil. E greu să ne desprindem de ei, dar e important să înțelegem că toate aceste momente trec și vor rămâne doar o amintire, dar vin altele la fel de intense.

Doi ani e vârsta la care copiii, deși ni se pare că nu înțeleg nu știu câte, au nevoie să li se explice lucrurile exact așa cum sunt. Le putem spune ce ne așteptăm de la ei și s-ar putea să fim surprinși de ce schimbări sunt capabili să facă. Atunci când copiii se pot exprima, pot vorbi, ne putem da ușor seama că ei chiar avansează miraculos de repede.

Cum e Ioana la doi ani?

Puiul meu cel mic este încă alăptat la această vârstă. Îmi doresc să încheiem această etapă, de aceea încerc să găsesc o variantă de înțărcare blândă. Nu știu cât va dura, însă sper să reușesc fără chin. Mă suzeta în ultima vreme foarte mult (ore întregi) atât ziua cât și noaptea, iar supărările ei treceau doar la sân. Mi-am dorit să facem câteva schimbări și văd îmbunătățiri.

În ceea ce privește limbajul, noi ne bucurăm că putem să o înțelegem bine. Ne vorbește în propoziții (chiar și de peste 5-6 cuvinte) atunci când dorește ceva, dar zice cuvintele stâlcit. Nu îl zicea pe C, ci îl înlocuia mereu cu T, dar am observat că de astăzi a început să exerseze și C-ul. Nici pe G nu reușea să îl spună și începe să îi iasă.
Știe cum ne cheamă pe noi, își știe numele și câți ani are, dar nu spune decât atunci când vrea ea. Îi place muzica foarte mult, așa că dansează des și fredonează multe melodii. Mi se pare că are ureche muzicală.

Se joacă mai mult singură decât știam că se juca Edy când avea aceeași vârstă. Își pune bebelușii la somn, îi hrănește cu biberon, le dă suzetă, îi înfașă în prosoape, îi îmbrățișează, mângâie sau pupă. Uneori îi plimbă cu căruciorul, dar plimbă și mașini sau elicoptere prin casă, probabil așa cum vede că face Edy.

La noi și-a găsit culcuș o pisică acum câteva luni. E atracția copiilor, bineînțeles. Încă nu s-au săturat de ea, așa că toată ziua sunt pe capul ei. Ioana ar plimba-o non stop prin casă. Uneori o mai supără pentru că nu o ține bine în brațe (e mare) sau o trage de blană, dar se pare că pisica e rezistentă la astfel de lucruri.

Ce alte activități mai are Ioana?

Îi place să vorbească la telefonul de jucărie și câteodată e foarte amuzantă, pentru că zice lucruri multe în limba ei. Nu înțeleg aproape nimic din ce spune, dar de fiecare dată mă face să râd. Este foarte încântată de joaca cu apă, de spumă, de băut apă din căni în care toarnă. Îi place și pictura și de obicei după ce mâzgâlește o foaie se descalță și se pictează pe tălpi, apoi pe degete și pe față, ca și cum s-ar machia.
Nu scap nici eu de „machiaj”. Vrea mereu să mă picteze pe față, mâini și picioare. Dacă mă vede că mă machiez, vrea și ea. Bineînțeles că s-a dat cu rimel de vreo două ori și și-a făcut de mai multe ori buzele cu… cariocă.

Pentru că îl vede pe Edy foarte des colorând, îmi cere și ea creioane. Deocamdată mâzgâlește doar, dar așa este normal la această vârstă. Ține creionul frumos în mână și e tare concentrată când face asta. Îi place să coloreze și prin alte părți, așa că pereții și parchetul au avut de suferit uneori. S-a șters, spre norocul meu. Problema e că ea coloreaza orice carte găsește la îndemână dar și păpușile și bebelușii.

Îi plac locurile cu mulți copii și se descurcă bine la spații de joacă dacă îi arată Edy pe unde să urce și ce să facă. Nu obișnuim să mergem des în astfel de locuri, dar eu cred că e important să o facem măcar din când în când. Știu că e risc de boli, că sunt mulți copii, că cei mari nu sunt atenți, dar la grădiniță e cam aceeași treabă. Nu îi pitem încuia în casă.

Ioana înțelege la ce folosesc obiectele uzuale și uneori mă ajută să fac lucruri prin casă. Poate pune rufe în mașina de spălat, îmi poate da un castron, poate pune o farfurie în dulap sau poate duce ceva la gunoi. Asta nu înseamnă că face de fiecare dată când o rog, dar mă bucur când se implică.La doi ani, Ioana nu e nici mare și nici mâncăcioasă. Are 11.3 kg și mănâncă destul de selectiv și de puțin. Mănâncă singură, nu prea mă lasă să o hrănesc eu, în schimb e generoasă. Îi place să îi servească și pe ceilalți. În general, dacă îi dau ceva, mă întreabă dacă să îi ducă și lui Edy sau chiar fuge la el din prima.

Îi place foarte mult broccoli. Când refuză să mănânce altceva, pun la fiert câteva buchețele. Nu dau greș  niciodată. Îi place gălbenușul de ou, untul, smântâna, dar de cele mai multe ori refuză carnea.
Eram un pic stresată de greutatea ei, deși medicul de familie a zis că arată bine, dar m-am liniștit când am văzut că nici Edy nu era la mare diferență la aceeași vârstă.

Ioana poate să se încalțe singură cu încălțăminte ușoară. Uneori reușește să își pună și șosete, dar mai ușor îi ia să se dezbrace. Dacă aude de baie sau duș, e deja agitată să nu piardă momentul :). Antrenamentul la oliță nu l-am impus deloc. I-am lăsat olița în baie, i-am zis la ce folosește și am așteptat să îi vină curiozitatea. I-a venit, așa că de vreo săptămână vrea să stea pe oliță sau wc. Până acum nu făcea, azi însă, a vrut să stea dezbrăcată. Am convins-o să ia pantalonii, fără scutec, și dupa 3 perechi de pantaloni schimbați, s-a cerut la oliță. Nu știu dacă o să țină mult așa, dar o las să exerseze și mâine.

Cred că un mare rol în dezvoltarea ei îl are și Edy. Adică îl copie în orice și îi urmărește fiecare mișcare.


E cochetă, așa că își pune uneori lucruri de-ale mele la gât. Apoi ceva pe cap și nu uită de poșetă. Mă amuză de fiecare dată când o văd „pregătită” pentru ieșit afară. Merge de colo colo, se dezbracă, iar se îmbracă și ne salută la plecare și la venire.
Ioana e și foarte iubăreață. Ne pupă foarte des, ne îmbrățișează și se cere des în brațe. Are nevoie de conectare, de momente din acelea de alintăreală mare. E o drăgăstoasă care râde chicotind, ne uimește cu ghidușii și ne umple inimile de iubire.

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curentcu tot ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Ioana a renunțat la pampers la 2 ani și 9 luni
Ioana a ajuns la 1 an și 10 luni

7 Comments

 • avatar image

  Poteci de dor

  ian. 26, 2019

  Reply

  Doi ani?? :shock: Doamne, când a trecut timpul? Să vă trăiască! La mulţi ani!

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   ian. 29, 2019

   Reply

   Multumim . Daaa, doi ani. Parca ieri nasteam, nu?

   • avatar image

    Poteci de dor

    ian. 29, 2019

    Reply

    Exact! De aia am şi rămas aşa, parcă numai când ai spus şi.. pfuai.

 • avatar image

  Ella

  ian. 28, 2019

  Reply

  La multi ani puiului tau frumos! :)) Mi-a placut interviul de pe pagina Roxanei! :)

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   ian. 29, 2019

   Reply

   Multumim! Ma bucur ca interviul meu a fost apreciat

 • avatar image

  Zuzu

  ian. 29, 2019

  Reply

  La multi ani fetitei! Sanatate si fericire ambilor copii, dar si parintilor! :)) Imi amintesc de perioada: tap, tal, a fatut... :)

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   ian. 29, 2019

   Reply

   Si la noi tot "a fatut" spune. Dar vad ca se corecteaza singura si il exerseaza pe c :). Multumim pentru urari!

Lasă un răspuns