Mancare, sanatate, retete

Tu ți-ai făcut în ultimul an Testul Papanicolau?

Nu am fost educați să mergem preventiv la medic. Majoritatea celor pe care îi cunosc, mai ales cei mai în vârstă, preferă să meargă doar când au o problemă gravă sau cel puțin agravată. Probabil că lipsa banilor, cozile interminabile din fața cabinetelor ne influențează mult când vine vorba de prevenție. Însă Testul Papanicolau este foarte important și poate preveni boli fatale.

Fiecare dintre noi, femeile, întâlnim, la un moment dat în viață, diferite probleme. Se întâmplă să avem dereglări hormonale, sângerări ciudate, menstruații neregulate sau altele. Asta nu înseamnă că avem ceva grav, însă e important să mergem la medic din timp, pentru că orice problemă mică poate deveni mare. Câteodată punem dereglările pe seama unor răceli sau găsim tot felul de motive, ne stresăm, dar tare greu ajungem la medic. Asta nu ne face bine.

De ce să facem Testul Papanicolau?

Acest test poate identifica, într-un stadiu incipient, leziunile precanceroase, adică celulele cu potențial malign. Cancerul de col uterin este cauza nr. 1 de mortalitate în cazul femeilor tinere. Cu ajutorul acestui test poate fi detectat la timp și tratat.

Testul Papanicolau poate fi făcut de către toate femeile care și-au început viața sexuală, nu e dureros și poate fi făcut și gratuit. Cred că, având în vedere faptul că previne o boală fatală, ne putem găsi timp să mergem la medic o dată pe an.

Cancerul de col uterin nu doare și nici nu dă simptome decât când este într-o fază avansată. Nu putem spune că nouă nu ni se poate întâmpla, mai bine prevenim aceste lucruri.

După cum ziceam mai sus, acest test poate detecta celulele precanceroase, înainte ca ele să ajungă la un stadiu avansat. Cu cât amânăm acest test, cu atât este riscul mai mare de a nu descoperi problemele într-o fază incipientă.

Cancerul de col se tratează, dacă îl depistăm la timp!

Tu ți-ai făcut în ultimul an Testul Papanicolau?

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu tot ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook emotiidemamica.ro.

Facebook Comments
Salată cu quinoa - doua variante sănătoase pentru cină și nu numai
7 variante de mic dejun pentru copii mici și mari

1 Comment

  • Operație laparoscopică de chist ovarian și recuperarea în prima săptămână

    dec. 15, 2019

    Reply

    […] am avut de făcut analize de sânge și urină, EKG, radiografie pulmonară, markeri tumorali și test Papanicolau. Torsiunea a fost foarte mică, așa că durerea a scăzut în intensitate după o zi, până nu a […]

Lasă un răspuns