Povestiri din viata

Avem copii. Ne mai putem face timp pentru cremă, mască sau machiaj?

Machiaj

Sunt si eu mamă. Probabil că înțelegi ideea și nu mai trebuie să mă plâng de lipsă cronică de timp sau de faptul că eu rămân mereu la coadă când e vorba de activități de acest gen :). De când am născut, am pus copiii pe primul loc și da, eu am cam uitat de zecile de creme, de măști de păr sau de machiaj. Nu de tot, dar nici nu excelez la acest capitol. Probabil că așa simți și tu acum.

Eu cred că există trei tipuri de mame:

1. Cele care, chiar și după ce apar copiii, continuă să își păstreze cu strictețe ritualurile personale.

Aceste mame au toată aprecierea mea. E foarte mare efortul pe care îl depun ca să arate bine și mai ales să își păstreze stima de sine ridicată. Aceste mame au mereu o manichiură frumoasă și își fac schimbări de look. Dimineața și seara nu uită să se demachieze, folosesc măști de față, balsam si mască de păr și tot felul de creme (pentru riduri, ochi, corp etc) cu regularitate. Vor să arate mereu îngrijite, așa că și-au organizat programul în așa fel încât au putut include și aceste activități.

Bineînțeles că timpul lor nu e mai mare decât al altora și nici nu înseamnă că au mizerie în casă. Ideea e că fac aceste lucruri pentru că așa simt că se relaxează și o fac oricând au un moment liber. E adevărat că uneori e necesar să lăsăm o activitate pentru alta, dar dacă ritualul personal ocupă un loc fruntaș printre priorități, el nu va lipsi.

2. Cele care fac doar uneori eforturi pentru ele.

Cred că aceasta este categoria cu cele mai multe mame și bineînțeles categoria în care mă aflu si eu. E vorba despre mamele care uită uneori de crema de față, care se machiază rar, de obicei la evenimente, pentru că mereu pun alte lucruri pe un loc mai important. Acele mame pe care nu le vezi mereu că investesc în propria imagine, dar au momente din acelea, gen: „azi mă tund, nu mă mai suport așa”, „ia să mai pun și eu o mască pe față, că parcă îmbătrânesc” sau „mă machiez și eu azi, că mi-e dor”.

Pentru aceste mame, relaxarea nu stă în ritualuri ample de îngrijire. Ele și-ar dori să aibă timp mai mult pentru ele, însă mereu e mai importantă curățenia sau altele. Totuși, uneori mai fac și excepții și se simt mândre că au reușit.

3. Acele mame care uită de ele și gata.

Când apar copiii, apar și responsabilități mai multe, așa că, persoanele care au în general prea mult de muncă, uită de ele și gata. Există multe mame care locuiesc la casă și au multe animale, fac mâncare pentru multe persoane și sunt copleșite de treburi, încât pur și simplu nu au timp de altceva.

Pentru ele există doar peria, apa și săpunul. Nu au niciodată timp pentru creme sau farduri, iar haine noi își cumpără extrem de rar. Nici nu le interesează acest subiect, pentru că pur și simplu nu au timp. Seara, când merg la culcare preferă să își odihnească trupul și atât, pentru că următoarea zi o iau de la capăt.

Fiecare dintre noi avem o listă de priorități în viață.

O formăm inconștient, dar ea ne dictează activitățile de zi cu zi. Mamele de la punctul 1 se gândesc mai mult la look-ul lor și printre activitățile casnice fac loc și activităților de înfrumusețare. Asta le relaxează, le scoate din starea de mamă :). Pot da 10 minute pe un machiaj. Eu, de exemplu, aleg să ies din starea de mamă scriind pe blog. Chiar dacă are legătură tot cu copiii, e o activitate diferită. Alte mame poate aleg să colinde magazine, să citească sau să îngrijească animale. Asta ține de noi, de alegerile pe care le facem.

Vârsta copilului contează mult când e vorba despre timpul liber al mamei. În primii ani e mai solicitant, apoi copilul începe să aibă mai multe activități proprii, prieteni și independență. Contează și ajutorul primit din anumite direcții. Există multe mame care nu au pe nimeni în jur, nici măcar pe soț.

Viața de dinaintea copilului nu se întoarce niciodată. Vom avea mereu parte de lucruri noi, vom avea poate mai mult timp liber peste un timp, dar fix viața aceea de odinioară nu va mai fi. Pentru mine nu e niciun regret. Am avut timp să savurez din toate câte puțin, de aceea am răbdare și aștept să văd ce urmează. Mă voi modela pe parcurs, în funcție de timpul pe care îl voi avea.

Putem face schimbări?

Ar trebui să ne întrebăm în primul rând ce ne dorim mai exact și de ce ne dorim asta. Dacă suntem ok cu noi așa, nu mi se pare că e necesar să schimbăm ceva. Dacă nu, acest lucru necesită un plan. Se pot face schimbări multe dacă suntem de acord să renunțăm la alte lucruri. Nimic nu se face fără compromisuri. Putem aștepta până când copilul mai crește. Nu va fi mereu dependent de noi.

Există multe mame care nu au ajutor și zic mereu că nu au timp de ritualuri. Am fost și eu în această situație când fiul meu mă voia în preajmă absolut în orice moment. Am ales să am răbdare până când a mai crescut si inca am de asteptat. Dacă aș fi vrut neapărat schimbări, aș fi început să scriu o listă cu activitățile zilnice. Aș fi scris cât îmi ia să prepar micul dejun, cât durează plimbarea de amiază, somnul copilului, curățenia, somnul meu din timpul nopții etc. Apoi aș fi căutat ce activități pot schimba. Îți recomand să faci asta dacă vrei să modifici programul.

De exemplu, somnul de noapte va fi mai scurt dacă alegi să îți pui măști de păr după ce adormi copilul. Ai fi dispusă să faci asta? Eu aș alege să îmi pun măști ziua, în timp ce fac și altceva. În timp ce copilul meu adoarme la piept în sistem de purtare, în loc să stau pe blog, mă pot machia. Poți căuta si tu variante de acest fel și poți învăța să îți faci singură lucruri (unghii, pensat, vopsit etc), dar la salon probabil că ți-ar lua mai puțin timp.

Există varianta de a cere ajutor. E mai ușor ca o prietenă, o rudă sau soțul să fie prin preajmă atunci când ai nevoie să faci ceva fără copil. Uneori asta e un lux, știu, dar prioritățile tu le stabilești. Nu poți să le faci pe toate, nu există mame perfecte.

Mai există varianta să duci copilul la spații de joacă, dar după ce împlinește măcar 2-3 ani. Până atunci nu îl poți lăsa singur acolo. Dar îl poți duce la creșă. Asta înseamnă timp mai puțin cu el dar mai mult cu tine. Dacă asta vrei, alegerea îți aparține.

Dacă problema este că vrei să ieși mereu din casă macar cu puțin ruj și rimel, propune-ți să faci zilnic așa. Fă un plan, exersează cât de repede te poți aranja inainte să ieși. Copiilor le plac chestiile interzise, așa că împarte si tu cu al tău pensulele de machiaj :). Sunt sigură că te va lăsa în pace macar 10 minute, dar ai grijă să nu fie pensulele tale de bază sau preferate, pentru că e posibil să le strice. Rimelul să îl ții ascuns în caz că nu vrei să mai întârzii plecarea cu 10 minute :). Nici rujul nu e o idee bună să îl dai copilului.

Nu sta în casă!

Dacă nu ieși des, vei avea tendința să îți petreci zilele în pijamale. Propune-ți să ieși zilnic. Asta ajută la psihic, la siluetă, la orice. Te vei simți mai activă, mai puternică, mai vioaie. Și crede-mă… altfel îți vine să faci lucruri când esti zen.

Am și eu zile în care aș sta închisă în casă dar mă mobilizez de dragul copiilor. Chiar dacă trag o bluză pe mine, nu port machiaj iar părul meu arată ca după război, important e să ies. Ar fi și mai nasol dacă m-ar prinde seara încă în pijamale.

Dacă nu ți-ai luat de mult haine, poate e timpul să găsești o soluție și în acest caz. Plimbă-te prin magazine în timp ce puiul doarme sau căută variante simple prin care să îți faci tu bine. Sunt reduceri acum!

Totul ține de noi, de prioritățile pe care ni le facem. E bine să cerem ajutor, să îi facem și pe soți să înțeleagă că avem nevoie să facă și ei lucruri, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai bune.

Tu cum reușești să îți faci timp pentru ritualuri? Ai vrea să faci și mai multe decât acum?

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, te aștept să mă urmărești pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Emoții de mămică înainte de primul an de grădiniță
De ziua ta, mămico, în dar ți-am adus inima

2 Comments

 • avatar image

  Zuzu

  mart. 15, 2019

  Reply

  Eu nu mai pot iesi din rolul de mama, sunt obosita, frustrata si chiar depresiva uneori.

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mart. 19, 2019

   Reply

   Offf... imi pare rau :(. Iti trimit o îmbrățișare cu multă energie. Daca ai nevoie de cineva cu care sa stai de vorba poti sa imi scrii pe facebook.

Lasă un răspuns