Povestiri din viata

De ce sa nu cumperi niciodata un marsupiu neergonomic

Marsupiu neergonomic

Am fost si eu in tabara celor care nu acceptau ideea ca exista diferente majore intre un marsupiu neergonomic si un sistem de purtare ergonomic, sanatos. Nu vedeam diferenta, ba chiar a tine copilul cu fata spre lume mi se parea un super avantaj. Din punctul meu de vedere copilul avea nevoie sa vada, sa fie stimulat.

Noi cumparasem un carucior cu landou si copilul dormea mereu bine cand ieseam afara. Credeam ca va fi suficient, de aceea nu m-a tentat purtatul bebelusului de la inceput. Cand am primit cadou un marsupiu neergonomic insa, am zis sa il incerc.

Uneori ieseam pana la alimentara din colt sa cumpar ceva si il luam pe Edy repede in el. Eram incantata de faptul ca imi e de ajutor si ca nu ma dor mainile cand car sacosa cu de toate. Insa timpul trecea si cel mic crestea si devenea tot mai greu.

Am trecut pe varianta sport la carucior, a inceput sa stea si in scaunul auto, asa ca noi eram foarte incantati si increzatori ca marsupiul isi va gasi loc in dulap. Dar asta nu a durat mult. Am inceput sa venim acasa cu copilul in brate si impingand caruciorul. Intr-un timp scurt, marsupiul a devenit indispensabil.

Dezavantajele unui marsupiu neergonomic

Fiindca era vara si cald, voiam sa stau cat mai mult afara insa dupa o ora simteam ca ma doare spatele atat de tare incat nu mai am putere. Nu puteam sa ma asez pe banca pentru ca Edy nu statea confortabil si incepea sa planga. In plus ii atarnau efectiv picioarele si nu prea aveam cum sa i le asez in vreun fel.

Era foarte greu sa urc scari din cauza ca genunchii mei ii impingeau picioarele si nu suporta asta. Incepea sa planga sau se trezea daca dormea.  Orice miscare a mea il clatina si il trezea, pentru ca sustinerea era doar in partea de sus. Nu va mai zic de pozitia coloanei vertebrale care nu e cea corecta, dar despre asta am aflat mai tarziu.

Uneori il tineam cu fata la lume. Mi se parea ca e grozav, pentru ca dadea mult din maini si din picioare, semn ca se bucura. La un moment dat adormea asa, cu capul atarnand in fata si trebuia sa il tin de cap, ca sa doarma cat de cat intr-o pozitie normala. Am aflat apoi ca ii fac rau, ca oasele lui nu sunt pregatite pentru astfel de pozitie si suprastimularea se poate simti noaptea sub forma de pavor nocturn.

De la marsupiu neergonomic la purtatul sanatos 

Mi-am dat seama ca fac mai mult rau daca continui asa si am inceput sa citesc despre purtatul bebelusilor sanatos. Sincer, n-am crezut ca ar putea fi ceva diferit intre cel ergonomic si cel care il aveam eu. Credeam ca il va ajuta doar pe Edy sa tina picioarele mai sus, nu realizam alta diferenta.

Mi se pareau preturile sistemelor ergonomice mult prea mari si nu consideram ca merita investitia. Ziceam mereu ca e doar o perioada aceea in care nu sta in carucior si apoi vom reveni la el. Dar perioada aceea nu se mai zarea si eu aveam nevoie de mobilitate.

Am inceput sa citesc pe internet despre sling cu inele si sling dublu si am facut doua experimente de care poate o sa radeti, dar mi-au schimbat complet parerea. Am luat o esarfa lunga si am legat-o pe umar, l-am pus pe Edy cateva minute acolo si am ramas socata de ce diferenta putea sa fie. Apoi am luat doua esarfe lungi si am facut un sling dublu care pentru mine era si mai grozav.

Asta m-a convins pe mine ca nici nu se compara ce am eu cu ce ar trebui sa am.

Nu numai ca pozitia copilului e alta, ci si eu ma simteam altfel. Greutatea era distribuita altfel, durerea de spate nu mai aparea si copilul avea alta mobilitate. Imi venea sa plec cu esarfele la plimbare.

Am facut investitia si am luat un sistem pe care l-am purtat si la al doilea copil. Am mai luat apoi inca unul si inca unul si babywearingul sanatos a devenit parte si din viata mea. Mi-a parut rau ca nu am avut incredere de la inceput in informatiile pe care le citisem, dar macar nu a fost prea tarziu. A purta copilul in brate e o necesitate nu un moft. Pana la urma tot la sistem ergonomic se ajunge pentru ca, va spun eu, durerile de spate sunt groaznice. Decat o investitie proasta si apoi una buna, mai bine una buna de la inceput.

Ca si pret, as putea sa va spun ca unele marsupii neergonomice depasesc pretul unui sistem ergonomic. De exemplu un sling cu inele ergonomic este la acelasi pret cu un marsupiu nesanatos noname pe care l-am vazut in supermarket.

Un sistem ergonomic te duce peste tot

Am alaptat in sistem chiar si in supermarket, fara ca ceilalti sa stie ce face puiul meu la piept. Am urcat pe munte, am asteptat tramvaiul, m-am plimbat pe plaja, in padure, pe dealuri, in parc sau prin mall ore intregi. Copilul a dormit, nu a fost suprastimulat, iar eu am avut acel timp pentru mine care m-a pastrat pe linia de plutire.

In momentul in care a aparut si al doilea copil am mers cu unul in brate si cu unul de mana si am putut sa le dau atentie amandurora. Cat unul era alaptat puteam sa fac orice activitate cu cel mare.

In sistem au trecut dureri si suparari, in sistem a trecut si somnul. In sistem s-au ascuns cand au avut emotii si inca trece plansul la cea mica. Ma bucur ca am descoperit diferenta si ca am facut acest pas. Asta inseamna evolutie.

Pe curand!

Daca iti place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, ma poti urmari pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
De ziua ta, mămico, în dar ți-am adus inima
Versuri pentru mama - Caracteristicile mamei

3 Comments

  • Ce am învățat de când sunt mamă? Partea a 2 a - Emotii de mamica

    oct. 17, 2016

    Reply

    […] să dau atâția bani pe unul ergonomic (mi se păreau foarte scumpe). Am făcut un experiment şi mi-am dat seama că am nevoie să îmi port copilul în ceva care să fie confortabil și așa […]

  • Poveşti horror cu copii - Emotii de mamica

    sept. 03, 2017

    Reply

    […] bagajul de maternitate, ce părere am despre cărucioare 3 în 1, dacă șamponul cutare e bun, ce sistem de purtare are nevoie, cum va fi în maternitate […]

  • Sistemul de purtare ergonomic - o necesitate a zilelor noastre

    mart. 29, 2019

    Reply

    […] de la un genunchi la celălalt. Practic, picioarele nu au cum să atârne așa cum vedem la marsupiile neergonomice. Atât picioarele cât și spatele și șoldurile au susținere […]

Lasă un răspuns