Alaptare

La stomatolog în timpul alăptării. Se poate?

Stomatolog

Alăptarea vine uneori cu restricții la anumite medicamente, ceaiuri, băuturi etc, tocmai pentru că anumite substanțe pe care le consumă mama trec în laptele matern. Cred că știți deja că pe prospectele de medicamente mereu există informații speciale pentru sarcină și alăptare. Dar la stomatolog putem merge atunci când alăptăm?

Multe mame evită să facă asta atunci când alăptează, de frică să nu pățească bebelușul ceva de la substanțele folosite în anestezii. Puține persoane știu însă că majoritatea anesteziilor folosite de medicul stomatolog sunt compatibile cu alăptarea.

Pe de-o parte înțeleg și frica mamelor. Cred că toate ne dorim ca bebelușul să aibă contact cu cât mai puține substanțe, de orice natură, nu? Însă e important să ne gândim ce riscăm și dacă amânăm vizita la dentist.

La medic ar trebui să ajungem la fiecare început de problemă, să putem repara dinții înainte să fie nevoie de anestezie. Dacă totuși nu mergem, problema se agravează. Dacă se agravează și tot nu mergem de frica substanțele chimice, e posibil ca mai încolo să fie nevoie de un tratament mult mai amplu. Ne facem si nouă mai mult rău și ceea ce am încercat să evităm va deveni de neevitat. Apar dureri, infecții, inflamații care necesită tratament suplimentar.

E important să avem grijă de noi și să mergem la timp la stomatolog, chiar și în alăptare.

Dacă facem asta, ne vom simți și noi mai bine că nu mai exista disconfort, evităm și eventuale probleme mai grave. Bebelușul nu va păți nimic, ba chiar e indicat să aibă o mamă sănătoasă și fericită care nu se plânge de dureri și de probleme.

Eu am mers de multe ori la stomatolog în timpul alăptării. De fapt nici nu prea aveam cum să nu merg, mai ales că alăptez de vreo patru ani și ceva în care, în singura pauză de o lună pe care am avut-o, eram însărcinată.

Am avut odată de făcut o extracție la un molar fără nerv care s-a rupt la finalul sarcinii. Am amânat pentru că în trimestrul 3 de sarcină știam că nu se fac extracții. Atunci, medicul mi-a recomandat sa evit să alăptez timp de două-trei ore după anestezie.

Când am alăptat, nu am aruncat primul lapte. Medicul stomatolog mi-a zis ca singurul efect provocat de anestezia în alăptare ar fi să îl doară burta pe cel mic sau sa îi provoace diaree. Nu s-a întâmplat nimic, doar urina lui a avut un miros diferit, de medicament.

La următoarele vizite la stomatolog am avut uneori anestezie, uneori nu. Nu am mai respectat recomandarea aceea cu două ore pentru că Ioana nu avea răbdare, dar niciodată nu am simțit vreun efect negativ. Important e să anunțăm medicul că alăptăm, ca să știe ce substanțe și în ce cantități să le folosească.

Dacă aveți o problemă mergeți și discutați cu doctorul. El e cel mai în masură să vă facă recomandări potrivite atât pentru perioada sarcinii cât și în alăptare. La dentist nu mai e ca pe timpuri când stăteai cu inima cât un purice pentru că știai că urmează durere. Totul e profesionist, rapid și nedureros încât eu am ajuns să merg cu drag.

Contează mult și cât de dotat este cabinetul. Cereți recomandări dacă simțiți nevoia, dacă asta vă ajută să mergeți cu mai multă deschidere. Apropo de asta, am vazut odată o discuție între mămici pe Facebook. Una dintre ele întreba de un stomatolog bun. Bineînțeles ca au venit și părerile, iar unul dintre raspunsuri era: „la clinica X, pentru că acolo sterilizează aparatura foarte bine”.

Eu cred că sterilizarea nu poate fi făcută mai bine, foarte bine sau mai puțin bine. Adică dacă iei un microb sau virus sau mai știu eu ce de pe acolo, înseamnă că nu au sterilizat ustensilele, nu că au sterilizat mai puțin.

Poate nu am dreptate și doar mi s-a parut mie că sună ciudat, dar acum, la câte aparate de ultimă generație există, nici nu cred ca ar trebui să existe cabinet medical unde „nu se sterilizează bine”.

Voi ce experiențe aveți la stomatolog în timpul alăptării? Ați mers? Nu ați mers? Vă faceți curaj? Griji?

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Înțărcare blândă la 2 ani jumătate - experiența noastră
Alăptarea - o experiență cu bune și rele

2 Comments

  • avatar image

    mcooper801

    oct. 17, 2015

    Reply

    Si stomatologiin sunt oameni de care avem mare nevoie de-a lungul vietii....seara faina

  • avatar image

    Cristina

    oct. 17, 2015

    Reply

    Nu, nu merg cu frica dar nici nu zburd de placere in drum spre dentist. Norocul meu ca nu am mari probleme cu dantura. 2-3 mici plombe. Ce-i drept, de cand ma stiu ma spal in disperare pe dinti... :) Prefer sa previn decat sa ma tratez. Ma duc totusi la controale periodice cam la 1 an. Pe cea mica am obisnuit-o sa se spele pe dinti cu periuta si pasta potrivite varstei. Imi propusesem sa incep spalatul de la primul dintisor. Dar protesta vehement, fie nu deschidea gura fie ma musca de deget (foloseam un degetar siliconic si pasta)...Apoi, pe la 11 luni, venea dimineata dupa mine in baie si era tare curioasa. I-am pus periuta in mana si m-a imitat. Asa ca acum, la 1 an si 2 l, se splala de 2 ori/zi. Yuuuuupy! Tu cum il speli pe Edy?

Lasă un răspuns