Nou nascut si bebelus

Când și cum apare primul dințisor?

Îmi amintesc destul de bine primul dințișor al fiecăruia dintre copiii mei. L-am așteptat cu nerăbdare, ca orice părinte și am răsuflat ușurată când l-am zărit pe gingie. Nu știu de ce ne bucurăm noi, părinții, atât de tare când apare primul. Probabil pentru că ne confirmă starea agitată al copilului, faptul că am scăpat de un mic hop, că nu a fost mai rău sau că bebelușul e mai mare. Poate că de toate la un loc…

Edy a început sa saliveze destul de mult pe la 4 luni. Băga jucăriile în gură mereu, sugea cam tot ce prindea, își rodea degetele, ducea la gură tot ce avea în mână. Era mai irascibil decât oricând și mereu ziceam că îi ies dinții. Dar nu, nu i-au ieșit la 4 luni ci abia la 7 luni jumătate.

Avea multe zile în care era mai irascibil, dar știu că zgomotele și lucrurile pe care bebelușii încep să le distingă în jur îi agită destul de mult. Dar eu, la toate modificările noi mă așteptam să îi iasă. Am citit mult mai târziu că salivația aceea abundentă este de fapt un mecanism prin care corpul se pregătește și pentru mancare solidă. Asta nu înseamnă că nu mai așteptăm până la 6 luni cu mâncarea.

Primul dințișor al lui Edy nu ne-a dat bătăi de cap

Când avea cam 6 luni și jumătate a început să saliveze și mai mult. Iar am zis că îi cresc dinți, dar de fapt a fost problema cu alergia. Pe la 7 luni a început să își scarpine gingiile cu jucăriile. Dădea din cap în stânga și în dreapta când băga ceva în gură. Așa mi-am dat seama că ar putea fi un semn.

M-am uitat la el în gură și, pe gingia de jos, în zona incisivilor centrali, în stânga, avea ca o bubiță. Inițial am zis că s-a lovit cu o jucărie, pentru că nu părea a fi albă, cum auzisem că trebuie să fie. Era gri închis și nici nu părea umflat. A doua zi era cam la fel, apoi  în urmatoarele zile a aparut același tip de „bubiță” și în zona incisivului din dreapta. Se măreau zonele și se albeau cu fiecare zi care trecea. Gingia era spartă.

A apărut primul dintisor. Se simțea la atingere, zgâria puțin, iar crăpătura care inițial era la rotund, acum era o linie. Am trecut destul de ușor peste acele zile, fără febră. Edy a fost puțin mai irascibil uneori, dar dacă ne luam cu joaca, uita. Câteodată începea din senin să plângă și își mai dădea cu mâinile pe față, dar ne-am tot jucat și a fost bine.

Primul dinte a ieșit ciobit și puțin strâmb. Am crezut că o să fie probleme, însă s-a îndreptat până să crească în totalitate. Ciobitura încă se vede, deși are deja doi ani de când are toți dinții în gură, dar nu se prea observă.

Incisivul central al Ioanei a ieșit mult mai târziu decât ne-am așteptat

La 4 luni, Ioana avea în stânga jos, în dreptul caninului, un fel de colț de dinte apărut în lateral. Era sub gingie, foarte foarte alb. Arăta ca un vârf de scobitoare ieșit destul de bine.. Eram convinsă că va sparge curând și l-am tot urmărit, dar nu se modifica nimic la el. Medicul de familie a zis că nu e dinte și chiar eram contrariată. Ce altceva putea fi? Se pare că era un muguraș.

Ioana a fost de mică mai irascibilă și dormea și noaptea agitat. Bineînțeles că mereu ziceam că dinții o chinuie. Primul a ieșit abia pe la 11 luni, dar pentru că eram obișnuită cu ea irascibilă, nici nu cred că mi-am dat seama când a ieșit dintele.

De fapt ea a avut dermatită atopică. O mânca uneori pielea și avea erupții ca la alergie. De multe ori bubițele ieșeau pe gât sau pe față și ea dadea cu mâinile pe la urechi pentru că nu știa să se scarpine. Nici nu mai știam dacă vor ieși dinți sau ce o supără…

Dinții ei au crescut mult mai greu și cred că asta a ajutat-o. Nu se umflau foarte tare, nu făcea febră sau alte probleme, doar că dura foarte mult. Ultimul canin a ieșit după varsta de doi ani. Am auzit, în schimb, de copii care mereu au probleme la erupția dentară: scaune proaste, febră, dureri mari etc.

E bine să știm, mai ales dacă suntem la primul copil, că nu la toți se manifestă la fel. Copiii sunt foarte diferiți, iar erupția dentară nu face excepție. Unii copii se nasc cu dinți, la unii ies foarte devreme, la unii după vârsta de un an sau nu începe de la incisivi. Nu putem schimba mersul lucrurilor, important e să avem răbdare.

Pe noi ne-a ajutat, atât pentru primul dințișor dar și petru restul un gel pentru gingii, ieșitul  mult pe afară, sistemul de purtare și răbdarea…
Pe curand!
Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, te aștept să mă urmărești pe pagina de Facebook.
Facebook Comments
Decalotarea bebelușilor și fimoza - ce ne recomandă medicul specialist?
"Ivona, kilogramul meu de aur" - povestea emoționantă a unei fetițe născută prematur

No comments

Lasă un răspuns