Produse, cumparaturi, review

Sfaturi pentru a face trecerea de la scutece la oliță mai ușoară

Trecerea de la scutece la oliță

Când copilul a trecut de vârsta de 2 ani și vine căldura, mamele încep să facă planuri pentru trecerea de la scutece la oliță. Nu de alta, dar se apropie luna septembrie și lipsa scutecului e una dintre condițiile de bază ale grădinițelor de stat. Nici noi, mamele, nu ne dorim să cumpărăm scutece și la 3-4 ani, asta e drept, dar nici nu putem forța copilul să renunțe când vrem noi. De aceea avem nevoie să căutăm variantele ideale, potrivite propriului copil. Despre asta îți povestesc astăzi.

Cum poți face trecerea de la scutece la oliță mai ușoară?

Primul lucru pe care îl ai de făcut este să te înarmezi cu multă răbdare, pentru că poate fi un proces de durată. Chiar dacă alte prietene, vecine sau rude ți-au spus că în câteva zile au reușit, nu înseamnă că va fi neapărat așa. Copiii sunt diferiți, imprevizibili și au nevoie să fie lăsați în ritmul propriu. Așa că nu te frustra dacă cel mic nu reușește în 5 zile. Dă-i timp!

Urmărește să vezi când e conștient de ceea ce se întâmplă. Are nevoie să cunoască cuvintele „pipi” sau „caca”, să se poată dezbrăca, să anunțe când face și să își păstreze scutecul uscat pe timpul somnului. Unii copii au ore fixe la care fac și e bine să urmărești și asta. Poate fi un avantaj care să ușureze întreg procesul.

Explică-i copilului ce vrei de la el. Folosește o jucărie pe care să o așezi pe oliță. Fă un mic teatru cu ajutorul ei. În plus, arată-i ce faci tu la baie. Vorbește-i în timp ce îl lași să vadă cum te dezbraci, unde te așezi etc. Copiii adoră să își imite părinții. Au senzația că sunt și ei mari.

Atunci când ești cu copilul acasă, după ce i-ai explicat ce și cum, permite-i să exerseze. Are nevoie să înțeleagă senzațiile pe care le simte. Se va scăpa pe el și e normal, de aceea ai în vedere lucrurile pe care vrei să le protejezi. Noi am ales să scoatem covoarele din casă și să cumpărăm huse impermeabile pentru toate saltelele de pat din casă.

E important să ne facem planuri și în ceea ce privește plecarea de acasă

Când faci trecerea de la scutece la oliță, e important să ai în vedere și faptul că uneori plecați în oraș. Chiar dacă mergeți la plimbare, la market sau în altă parte, ia cu tine două-trei schimburi. Nu te supăra dacă cel mic udă pantalonii.

Copiii preferă rutinele și lucrurile pe care le cunosc, așa că este posibil să refuze alt wc, oliță sau tufiș, pentru că nu se simte confortabil. De aceea îți recomand să achiziționezi o oliță portabilă Potette Plus care e mică, simpatică și ușoară. O poți folosi și acasă, ca atunci când o iei în oraș, copilul să poată fi relaxat.

Avantajul unei astfel de olițe este că încape în geantă și, mai mult decât atât, se transformă și în reductor. Asta înseamnă că o poți folosi chiar și pentru un copil de 5-6 ani. Când mergi la mall sau la market probabil că știi că nu e igienic să așezi copilul pe wc-ul de acolo. În plus, există copii cărora le e frică să stea pe wc fără reductor. Poți apela și tu la această oliță minune.

Trecerea de la scutece la oliță

Aș vrea să știi că cei mici sunt sensibili și nu învață în condiții de stres. Cu cât vei insista mai mult să renunțe la pampers, cu cât vei pune presiune pe el, cu atât vei prelungi momentul renunțării. De fiecare dată când se scapă pe el, spune-i doar: „data viitoare poți face la oliță. Așa îți păstrezi hainele curate și uscate”. Vei vedea că în timp va înțelege. Explică-i încă odată și încă odată dacă simți că nu a înțeles, fără să îl cicălești și dă-i timp să o facă în ritmul lui.

De ce e olița portabilă Potette Plus este de nelipsit din casele cu copii mici?

Olița Potette Plus a intrat în casa noastră acum ceva timp. Am folosit-o ca reductor uneori, pentru că Edy nu a acceptat decât wc-ul. Acum, Ioana este în plin proces de trecere de la scutece la oliță și probabil curând va fi de nelipsit la orice ieșire. Știți și voi că pentru băieți e mai ușor să folosească o baie publică, dar la fete e dificil. Vreau să îmi iau toate măsurile de precauție. Chiar și în parcuri e mai ușor de utilizat o astfel de oliță. Mi se pare mult mai practic, igienic și de bun simț.

Trecerea de la scutece la Oliță potette

Deși la spațiile de joacă mai mari sau în parcuri sunt toalete publice, mereu văd părinți cu copii prin tufișuri sau după copac. Nimeni nu vrea să își așeze copilul pe colacul de wc de la o toaletă publică și e de înțeles, însă dacă există această alternativă mult mai ok, eu o aleg pe aceasta.

Olița se pliază și vine împreună cu o pungă de transport. Are două piciorușe care se pot fixa în două poziții: în laterale pentru a deveni reductor și în jos ca să se poată sprijini la fel ca o oliță clasică. În mijloc se pot folosi pungi biodegradabile de unică folosință, cu bază absorbantă, pe care le poți arunca apoi la gunoi.

Olița portabilă Potette Plus este stabilă. Picioarele i se pot bloca, așa că nu se pot întâmpla accidente. Nu alunecă, este confortabilă, solidă și poate susține până la 22 de kilograme. Se găsește în mai multe variante de culori.

Sper să îți fie de folos toate informațiile de mai sus si îți doresc să îți ajuți copilul să aibă o trecere de la scutece la oliță lină și ușoară. Iar dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Citește și articolul: „Pregătiri pentru… oliță„.

Facebook Comments
Sistemul de purtare ergonomic - o necesitate a zilelor noastre
Lucruri care fac viața de părinte mai ușoară

5 Comments

 • avatar image

  Adina

  mart. 27, 2019

  Reply

  Mi se pare lipsa de civilizatie sa iti pui copilul sa faca pipi si caca la copac, mai ales cand exista astfel de solutii. Am umblat cu potette mult in rucsac si nu am crapat. Daca vrei, poti.

 • avatar image

  Marina

  mart. 27, 2019

  Reply

  Foarte bună olița. Noi avem 2 modele, unul pentru parc și pottete pentru deplasari- o folosim ca reductor. Este foarte utila, ocupa loc putin.O recomad si eu.

 • avatar image

  Madalina

  mart. 27, 2019

  Reply

  De la ce varsa se poate folosi?

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mart. 27, 2019

   Reply

   De cand pui copilul pe olita

 • Super produse pentru gustarea de la școală sau grădiniță!

  nov. 11, 2019

  Reply

  […] Citește și: Sfaturi pentru a face trecerea de la scutece la oliță mai ușoară […]

Lasă un răspuns