Produse, cumparaturi, review

Cupa menstruală – o alternativă la metodele clasice de protecție în timpul menstruației

Despre cupa menstruală am citit acum câțiva ani într-un articol. Erau prezentate multe avantaje, așa că mi-a stârnit curiozitatea. Mi-am dorit să cumpăr una la acea vreme, dar nu am găsit în oraș și cu online-ul încă nu eram prietenă. De curând, însă, am putut să testez, așa că astăzi vreau să vă povestesc despre experiența mea.

Noi, femeile, vorbim puțin și rar despre astfel de subiecte, pentru că așa am fost educate. Menstruația era înainte considerată a fi ceva rău, murdar. Nici acum nu sunt multe schimbări, însă având mai mult acces la informații, putem vedea lucrurile diferit. Ar trebui să înțelegem că tot ceea ce ține de corpul nostru reprezintă normalitate.

Absorbantele și tampoanele sunt cele mai cunoscute metode de protecție în perioada menstruației în acest moment. Puține femei cunosc că există și această alternativă, și anume cupa menstruală. Aș vrea să îți spun întâi, pe scurt, ce este ea și apoi îți prezint și părerea mea.

Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală este o metodă de protecție în perioada menstruației. Are forma unui clopoțel și poate fi folosită și atunci când facem sport, călătorim, ne deplasăm prin oraș sau suntem la birou, deoarece oferă o protecție de 8-12 ore. Este fabricată din silicon medical sau termoplastic elastomer și se poate reutiliza pe o perioadă de 5 până la 10 ani.

Asemănător unui tampon, cupa menstruală se inserează în vagin pentru a colecta fluidul menstrual. Are o capacitate de trei ori mai mare decât a unui tampon sau a unui absorbant și nu conține substanțe chimice care ar putea afecta flora vaginală, așa încât riscul unei infecții este exclus.

Cum mi s-a părut mie cupa menstruală

În primul rând aș vrea să știi că aceste cupe nu se aleg după formă sau culoare și nici după cât sunt de drăguțe, deși aș putea spune că în imaginile de pe internet asta e ceea ce iese în evidență prima dată. Cupa potrivită se alege în funcție de unele criterii, cum ar fi: vârstă, fluxul menstrual, statură, numărul de nașteri și tipul lor (natural/ cezariană) și chiar sensibilitate/ crampe menstruale. Astfel am ajuns și eu să folosesc Lily Cup de la Intimina.

Cupa menstruală

Nu știam cât de mare e o cupă menstruală și nici cum se folosește efectiv, așa că atunci când am primit-o și am citit instrucțiunile până la final am fost ceva de genul: „oh, oare chiar vreau să fac asta?”. Cred că și mie îmi e greu să fac uneori schimbări și sunt sceptică la unele lucruri noi, mai ales când e vorba de ceva intim, dar până la urmă a fost ok.

M-a ajutat că am citit multe informații despre cum se folosește. Am văzut chiar și filmulețe pe youtube cu fete care își povesteau experiențele, așa că nu a fost o problemă modul de utilizare. Am sterilizat-o și am reușit să o inserez bine de la început. Am folosit protej-slip concomitent, în caz că mai există scurgeri.

În primele două zile m-am simțit ciudat, nu eram sigură pe ea. Deși îmi cunosc bine corpul si fluxul menstrual și recomandările spuneau că scoaterea cupei se face la 4-6 ore în caz de flux foarte abundent, după 8-10 ore în caz de flux abundent sau chiar după 10-12 ore în caz de flux normal, eu a trebuit să scot de mai multe ori ca să pot vedea cum stau lucrurile, să îmi pot face propriul interval.

M-am obișnuit repede cu ea și a devenit tot mai ușor de folosit. Mi-am dat seama că e sigură și m-am simțit foarte curată chiar și în cele două zile cu flux foarte mare. Poate mai pățești și tu să folosești absorbante și când te ridici de pe scaun simți cum curge mai mult ca de obicei. Ei bine, cu această cupă nu simți deloc asta. Poți face cam ce vrei. Asta îmi place cel mai mult.

Ce a fost cel mai dificil pentru mine? Probabil să accept ideea, în primul rând. E greu să facem acest pas, însă avantajele sunt multe și merită încercată. Scoaterea cupei în primele zile mi-a cam dat bătăi de cap. Presiunea era mare, probabil pentru că nu mă relaxam, dar am exersat și a fost mult mai bine. A goli cupa dimineața și seara la duș mi s-a părut cel mai eficient.

Ce avantaje există atunci când folosești astfel de cupă?

Noi locuim lângă o padure și vara, când ieșim la plimbare, mereu văd aruncate acolo zeci de scutece folosite pentru bebeluși. Mă gândesc mereu câte tone de absorbante aruncăm și noi zilnic la ghenele de gunoi. Dacă femeile ar folosi cupe menstruale, cred că ar contribui la salvarea planetei.

Faptul că o cupă menstruală are capacitatea mult mai mare decât a unui tampon sau absorbant este un mare avantaj. Putem ajunge mereu la o toaletă unde avem intimitatea necesară și acces la apă. Pe perioada de 5 până la 10 ani cât o pitem utiliza facem o mare economie și în plus avem o metodă de protecție mereu la îndemână cu riscuri de infecție nule.

Ce mai e de știut?

Atunci când tocmai am născut, după o intervenție ginecologică sau în cazul unei infecții, nu putem folosi protecție internă.

E important să ne informăm bine înainte de a folosi orice lucru nou, iar cupa menstruală nu e o excepție. Putem discuta și cu medicul atunci când dorim.

Există posibilitatea ca nici tu să nu te simți confortabil atunci când folosești pentru prima dată o cupă, însă acest lucru se reglează cu puțină răbdare și consecvență.

În cazul în care dorești să achiziționezi o cupă menstruală, poți intra pe cupemenstruale.ro și vei găsi acolo tot ce ai nevoie. Îți recomand să citești informațiile referitoare la modul cum îți alegi cupa, ca să fii sigură că nimerești din prima.

Cupa Lily Cup pe care o folosesc eu este din silicon medical fin și alunecos, e foarte flexibilă și moale și pentru că eu deja am îndrăgit-o, m-am gândit să îți ofer și ție șansa de a testa una. Dă like paginii de Facebook Emotiidemamica și paginii de Facebook Pentru femei libere ca să fii prima care află când dăm drumul la concurs!

Pe curând!

Facebook Comments
5 motive pentru care să îi iei o trotinetă copilului tău
"Nu există copii răi" de Janet Lansbury - recenzie

4 Comments

 • avatar image

  Elena Santos

  apr. 10, 2019

  Reply

  Nu cred ca am curaj sa o folosesc.Dar, ca si tine…experiente noi, tinem pasul cu progresul

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   apr. 10, 2019

   Reply

   Asa am zis si eu si iata-ma :)

 • avatar image

  Hermina Babau

  apr. 16, 2019

  Reply

  cred ca merita incercat, dar ca orice lucru nou…e mai greu la inceput

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   apr. 16, 2019

   Reply

   Chiar asa e :).Multumesc de vizita pe blog :*

Lasă un răspuns