Nou nascut si bebelus

Decalotarea bebelușilor și fimoza – ce ne recomandă medicul specialist?

fimoză

Decalotarea bebelușilor este un subiect care ne dă bătăi de cap, mai ales dacă suntem la primul copil. Pe lângă multitudinea de lucruri necunoscute cu care ne confruntăm, mai apar și sfaturile eronate cum că bebelușii au nevoie să fie decalotați ca să nu facă fimoza sau infecții.

Ca să lămurim acest subiect referitor decalotare, fimoză dar și cum ar trebui să stea penisul bebelușului în scutec, discutăm astăzi despre ce facem atunci când avem băieți. Și nu vă spun eu cum stau lucrurile, am cerut sfatul medicului. Invitata mea este doamna Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist în chirurgie pediatrică în cadrul spitalului Arcadia din Iași, care a fost de acord să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care părinții de băieți și le adresează.

Probabil ați văzut că articolul meu referitor la modul în care aranjăm penisul bebelușului in scutec a stârnit controverse, așa că am întrebat-o pe doamna doctor dacă este necesar să aranjăm cumva penisul celui mic atunci când îl schimbăm și dacă poziția penisului poate duce la impotență sau infecții. Iată ce ne-a zis:

„Nu are nicio legătură poziționarea de către mamă într-o anumită direcție cu apariția de infecții urinare sau chiar impotență. Ca orice lucru lăsat de la natură, și poziția penisului copilului trebuie să fie una relaxată și nu forțată, pentru că abia atunci pot apărea adevăratele probleme.”

Prepuțul este acea piele care acoperă glandul penian și care, atunci când copilul este mic, acoperă penisul în totalitate. A trage de prepuț până când acesta se dezlipește de gland reprezintă o decalotare forțată și nu este indicată, deși unii medici încă recurg la această manevră. Întrebarea este însă: în timp ce îi facem baie bebelușului este necesar să îi decalotăm penisul atât cât e posibil pentru ca, în timp, să se desprindă sau ca să facem igiena?

„Nu, penisul băiețeilor trebuie spălat cu apă și săpun ca orice altă parte a corpului, fără a încerca să se decaloteze forțat prepuțul, adică să fie trasă pielea. Forțarea excesivă, decalotarea brutală nu aduce niciodată beneficii, ci dimpotrivă poate fi chinuitoare pentru copil și poate duce la infecții și complicații locale.”

Unii medici îi sfătuiesc pe părinți să curețe cu grijă pentru a îndepărta smegma ce se formează dedesubt. E bine să facem asta?

„Apa și săpunul vor pătrunde oricum și sub această piele, iar smegma, secreția normală, fiziologică, care ajută la decalotarea naturală, se va îndepărta oricum, astfel încât nu este recomandată o igienă exagerată sau diferită față de restul corpului.”

În cazul în care unui copil i-a fost retras forțat prepuțul, ce ar trebui să facă părinții ulterior?

„Chiar dacă în general se consideră că odată ce a fost retractat prepuțul, manevra trebuie continuată, eu nu sunt de acord cu aceste recomandări. Orice nouă tentativă de a trage forțat de acea piele nu va face decât să chinuie copilul, poate duce la mici rupturi (care vor cicatriza și vor cauza o fimoză cicatricială, adică pot duce la o operație în situația în care nu e nevoie), și crește riscul de infecții.
În momentul în care prepuțul a fost retras forțat, și există usturimi locale, disconfort, atunci părinții ar trebui să facă băiețelului baie cu ceai de mușețel care e calmant, și să îi pună niște comprese cu Rivanol, ulterior să nu mai umble și să aștepte decalotarea firească, fiziologică.”

La vârsta de 4-5 ani, unii medici de familie sau pediatri consideră că prepuțul ar trebui să fie deja retractabil. În caz contrar, pun diagnosticul de fimoză și îndrumă părinții către un medic chirurg. Este acesta un motiv pentru a se interveni chirurgical?

„Sub nicio formă. Termenul de fimoză sperie pe toată lumea, dar ce trebuie să știe părinții este că fimoza nu înseamnă boală întotdeauna și că nu se operează decât extrem de rar și în situatii speciale (infecții urinare repetate, inflamații locale, prepuț mărit, șamd).
Nu există o vârstă limită pentru decalotare, fimoza este considerată normală, fiziologică chiar și la pubertate, atunci când intervine ultimul factor în decalotarea naturală, și anume creșterea hormonilor.
De câțiva ani, pentru fimozele care persistă se utilizează creme local, care au efect foarte bun, așa că din experiența personală nu recomand nimănui să se grăbească cu aceste operații traumatizante și cu impact pe termen lung asupra băiețeilor, viitori bărbați.”

Ce ar mai trebui să știe părinții de băieți ca să nu intre în panică atunci când aud de fimoză și ce sfaturi aveți pentru noi, părinții de băieți care, ca toți părinții, ne dorim să creștem copii sănătoși?

„Cel mai important lucru care trebuie reținut este că fimoza face parte din dezvoltarea fiziologică a băieților, și asta înseamnă că băiețelul este perfect normal, și nu că are o problemă.
Prepuțul, pielea pe care toata lumea vrea să o tragă cât mai repede, este de fapt factor de protecție, și trebuie lăsată în pace.
Apoi, nimeni nu are voie să tragă de prepuțul copilului, indiferent că vorbim despre medici, părinți, rude sau alte persoane. Așa cum îmi place mie să spun, proprietarul e primul care are voie să tragă, pentru că va face lucrul ăsta în mod firesc, va ști când să se oprească fără să lezeze zona, se va descoperi și va decalota glandul treptat,  natural.
Dacă tot există dubii, atunci e bine ca părinții să aducă băiețelul la un consult pentru a fi lămuriți, a clarifica situația și a stabili cu certitudine că vorbim despre fimoza fiziologică, o etapă normală în dezvoltarea organelor genitale masculine.”

Cred că lucrurile sunt mult mai clare acum și am înțeles ce avem de făcut când ne întâlnim cu situațiile expuse. Îi mulțumesc mult doamnei doctor Adnana Dina Jaramani Toma pentru răbdarea de a ne răspunde la întrebări. O puteti găsi și voi pe doamna doctor la spitalul Arcadia din Iași, pe Facebook dar și pe site-ul Arcadia unde puteți citi și alte articole de mare interes scrise de dumneaei.

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Îngrijirea primilor dințișori. Cum procedăm?
Când și cum apare primul dințisor?

No comments

Lasă un răspuns