Diverse

Varicela sau vărsatul de vânt – experiența fiului meu de 4 ani

Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este, în general, o boală a copilăriei, declanșată de virusul varicelo- zosterian. Este un virus foarte contagios, care se transmite pe calea aerului, de la o persoană care tușește sau strănută, așa că, în colectivitate e foarte des întâlnit. De curând și fiul meu de 4 ani și 7 luni l-a contactat de la grădiniță, unde majoritatea colegilor s-au îmbolnăvit, așa că am decis să scriu despre această experiență, despre ce ne-a ajutat și ce recomandări am primit noi.

Perioada dintre expunerea la boală și manifestarea efectivă este de la 10 la 21 de zile. Fiului meu i-au apărut primele bubițe la 14 zile de la contactul cu cineva contagios. Nu a avut febră sau alte manifestări înainte de erupție. Ziua am mers la o zi de naștere și s-a jucat destul de mult, iar seara, când am ajuns acasă, am văzut primele bubițe. Am știut că are varicelă de când le-am văzut, pentru că știam că fusese expus la acest virus.

Varicela

În acea seară nu i-au ieșit multe. Le avea pe acestea pe spate, câteva pe burtă, două pe picior și cam atât. Arătau ca niște bubițe comune, nu era nimic deosebit la majoritatea, însă ceea ce a confirmat varicela a fost o bubiță de pe picior, cu lichid:

Varicela

Erupția bubițelor a durat vreo trei zile jumătate și s-a produs în mai multe valuri. Seara avea cam o oră în care îl vedeam mai moleșit. I se făcea frig și voia să stea învelit uneori, deși temperatura din casă nu se modifica. Lui îi creștea temperatura la axilă la 37.4 – 37.6. Îl vedeam când nu se simțea bine și știam că urmează să vedem bubițe noi.

Medicul de familie mi-a recomandat să îi dau vitamina C, Isoprinosine și antihistaminic, iar pe bubițe cu pastă mentolată. Am găsit una preparată în farmacie care conținea anestezină. A fost foarte utilă. Am cumpărat în plus spumă PoxClin pe care am aplicat-o în zona pleoapelor unde nu puteam da altceva. În rest, nu mi se părea foarte eficientă.

După două zile de la erupție, bubițele erau mai multe. Apăruseră cam peste tot, iar multe dintre ele aveau lichid. Cele mai mari îl mâncau cel mai tare, dar Edy înțelesese să nu le scarpine și ne anunța dacă îl supăra vreuna.

A treia noapte a fost cea mai grea. Ziua îl obosise foarte mult, seara a fost cu frisoane și moleșeală, iar bubițele îl mâncau tot mai mult. A adormit târziu și s-a trezit de mai multe ori plângând. L-am mai dat odată cu pastă chiar dacă era dat de puțin timp și a adormit până la urmă.

Varicela

Așa arătau bubițele cu lichid în a patra zi de varicela. Începuseră să se usuce puțin. Deveneau mai închise la culoare pe margine.

Varicela

În general, dimineața și seara obișnuiam să îl dăm cu pastă mentolată, iar pe timpul zilei dădeam la nevoie. Am întrebat medicul dacă are voie afară, pentru că stăm la curte și mi-a zis că da. L-am scos zilnic, ba chiar am mers în drumeție, la pădure sau pe lângă casă. Am citit că atunci când încep bubițele să se usuce și au culoarea aceea mai închisă, copilul nu mai e contagios. De aceea, după 7 zile de la apariția primelor semne, am mers în parc la plimbare, dar totuși am evitat spațiile de joacă sau zonele cu mulți copii.

După două săptămâni de la erupție a mers la grădiniță. Încă avea pe corp coji care nu căzuseră, dar până la 3 săptămâni a fost mai bine. Pe față a rupt o cojiță și e posibil să rămână semn. Mi se pare că cea ruptă se repară mult mai greu decât celelalte, iar dacă va rămâne semn, va fi unul mic.

Am trecut cu bine peste experiența cu varicela în cazul lui dar, pentru că eu nu am făcut când eram mică, am preluat-o 🙁 . Vă voi scrie curând și despre experiența mea cu varicela.

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Rotavirus - experiența copiilor mei
5 motive pentru care să îi iei o trotinetă copilului tău

2 Comments

 • Înscrierea la medicul de familie - Emoţii de mămică

  mai 16, 2019

  Reply

  […] că ar trebui să stau un pic mai departe. Am întrebat dacă e răcit şi mi-a zis că are… varicelă😨. Am fugit de acolo în capătul holului şi i-am zis asistentei că plec şi vin mai […]

 • Rotavirus - experiența copiilor mei - Emoţii de mămică

  iun. 15, 2019

  Reply

  […] din colectivitate, dar eu nu îl dusesem pe Edy la grădiniță în ultima vreme. După ce a avut varicelă probabil avea imunitatea foarte scăzută și a răcit, a făcut otită, așa că l-am ținut […]

Lasă un răspuns