Diverse

Rotavirus – experiența copiilor mei

Rotavirus

Nu mai știu când am auzit prima dată despre Rotavirus, însă în mintea mea rămăsese ca fiind un fel de spaima virusurilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, nu mi-am pus problema să le fac vaccin copiilor sau să îi țin într-un bol de sticlă, ca să nu ia și ei. Probabil că dacă e să fie, poate lua oricine, oricând, drept urmare s-a întâmplat și la noi asta.

Rotavirus se ia cel mai ușor din colectivitate, dar eu nu îl dusesem pe Edy la grădiniță în ultima vreme. După ce a avut varicelă probabil avea imunitatea foarte scăzută și a răcit, a făcut otită, așa că l-am ținut acasă. Când credeam că am terminat cu asta, am plecat timp de 3 zile într-o mică excursie. Ne-am bucurat că am mai ieșit din casă, mai ales că și cei mici s-au distrat bine. Nu știu cum și de unde a luat Edy virusul, cert e că a doua zi după ce am ajuns acasă s-a trezit cu stare de greață și vomă.

Am sunat medicul și i-am prezentat problema. Ne-a chemat să îl vadă, ne-a prescris săruri și antidiareice în caz că va fi necesar și ne-a recomandat să nu forțăm cu lichidele. A zis să îi dăm o linguriță de apă la 10 minute ca să nu i se mai facă greață. Problema a fost că nu a funcționat să îi dăm nici măcar la jumătate de oră, nici cu săruri de rehidratare, nici cu probiotice, apă, ceai sau altceva. Până după amiază deja vărsase de peste 20 de ori și nu părea să fie mai bine.

Am mers la urgențe, apoi a început febra…

Pentru că exista riscul mare de deshidratare (e periculos dacă copilul se deshidratează și nu reușim să îl hidratăm), am plecat cu el la urgențe. Acolo i-au făcut o injecție și asta l-a ajutat să nu mai verse. I s-a făcut somn și a dormit neobișnuit de mult, însă medicul îmi spusese că acesta va fi efectul injecției. Nu a făcut și diaree, dar scaunele erau diferite decât de obicei.

Mă bucuram că e mai bine, că reușește să bea apă, că nu mai varsă. Credeam că dacă îl hidratez se termină tot, însă seara a început febra. Prima noapte a trecut mai ușor. Făcea febră 38.5-39 care scădea cu antitermic, însă în cea de-a doua noapte a fost mult mai dificil. A stat termometrul la 38.7 timp de 6 ore consecutive, cu două antitermice administrate. Îmi era foarte greu să îl hidratez bine pentru că dormea. Oricum l-am trezit foarte des și s-a odihnit puțin, dar a fost receptiv la comprese cu apă pe frunte și împachetări.

După ce a trecut febra (vreo 3 zile a ținut) m-am bucurat că își revine. Doar că apoi a fost foarte moleșit două zile. Nu voia să se ridice de pe pernă, zicea că îl doare capul, că nu poate sta în fund. Nu prea mâncase, era un pic deshidratat, așa că trebuia să iau măsuri. Sărurile de rehidratare au ajutat extrem de mult, așa că după alte două zile l-am văzut activ și vesel.

Apoi a luat și Ioana rotavirus…

Bineînțeles că nu am putut să mă bucur foarte mult. În noaptea în care Edy în sfârșit se simțea ok, Ioana s-a trezit vomitând. Îi dădusem și ei probiotic, probabil că de aceea virusul nu s-a manifestat atât de puternic ca la fratele ei, dar tot m-am stresat. Aceea a fost singura dată când a vărsat, însă ea se plângea de dureri de burtică și avea scaune diareice. Foarte greu am convins-o să bea sărurile și antidiareicele, iar când reușea să bea, nu bea tot.

A început și ea cu febra și două nopți a avut 39, însă am reușit să trecem peste. Ea e încă alăptată și nu am întrerupt sânul pe timpul infecției cu rotavirus, însă am fost atentă să mănânce mâncare de regim: orez, paste, morcov fiert, supă, pâine prăjită, sticksuri și covrigei etc. După ce s-a oprit febra au mai durat cam două zile durerile și scaunele anormale.

De unde știu că a fost vorba despre rotavirus? Pot avea și adulții?

Medicul ne-a zis că după simptome ar putea fi vorba despre o enteroviroză, dar până nu facem analize nu putem ști clar. De aceea am dus probă de scaun la spital și ni s-a confirmat de acolo că e rotavirus. Acesta nu se tratează cu antibiotic, însă e necesar să avem grijă la deshidratare și la complicațiile ce pot apărea.

Infecția cu Rotavirus se întâlnește cel mai des la copiii până la 5 ani. Majoritatea fac până la această vârstă și după infecție se formează imunitate de lungă durată la acest virus. Totuși și adulții pot lua, însă nu se va manifesta la fel de puternic ca și la copii. Va pot spune eu că am luat de la au mei și am avut niște dureri foarte mari de burtă. Nu am vărsat, nu am avut diaree, însă durerile au fost groaznice, abia puteam sta în picioare. A trecut, de acum sperăm să nu ne mai întâlnim cu el…

Voi ați avut astfel de experiență?

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
De ce fac doar unii copii laringită?
Varicela sau vărsatul de vânt - experiența fiului meu de 4 ani

1 Comment

  • avatar image

    Zuzu

    iun. 16, 2019

    Reply

    Fiica-mea are trei ani si jumatate. A vomat prima data in masina la varsta de doi ani (in drum spre munte). Eram nelamuriti, nu stiam ce se intampla. Nu imi luasem nici masuri de precautie... Chiar si acum, daca ar voma, as fi un pic incurcata. Insa am observat la un moment dat modificari ale scaunului, o textura foarte ciudata. I-am dat protectis atunci.

Lasă un răspuns