Produse, cumparaturi, review

Îi învățăm pe copii literele și cifrele înainte de școală? Facem cu ei activități suplimentare?

Activități suplimentare

Există un adevărat război între părinți când vine vorba despre învățatul literelor și cifrelor la vârsta de 2- 6 ani. De ce? Pentru că mulți susțin că cei mici au nevoie să copilărească și să afle despre litere abia la școală. În tabăra adversă sunt alții care cred că ar trebui să îi învățăm aceste lucruri cât mai devreme. Nu mai știm cum e bine. Până unde mergem cu învățatul? Facem cu copiii activități suplimentare? Nu facem? Despre asta vorbim astăzi…

Eu cred foarte mult că, până ajung copiii la școală, cuvântul care caracterizează activitățile lor este, fără doar și poate: „joaca”. Dar mai cred și faptul că există o mare diferență între a învăța literele și a învăța să citească sau între a învăța de plăcere și a învăța forțat. Probabil că asta face diferența.

În general copiii învață prin asocieri. Dacă văd o poză cu o casă și le spunem că aceea e casă, vor asocia imaginea cu cuvântul. Iar pentru unii copii asta chiar poate fi o joacă. Le putem arăta astfel și litere, culori, cifre, forme etc. Doar că nu toți copiii acceptă această joacă. Există unii care vor să învețe orice, sunt atenți la ceea ce li se arată și au răbdare și memorie foarte bună, însă există și copii care preferă joaca în alt mod, de exemplu să plimbe mașinuțe, să îngrijească bebeluși, să construiască etc.

Cred că este important să vedem nevoile copilului și să ne luăm după preferințele și dezvoltarea lui, fără a face comparații. Altfel, vom ajunge la frustrări. Nu toți copiii sunt la fel. Unii vorbesc mai repede, unii desenează mai devreme fără să depășească linia, unii știu alfabetul, forme sau să facă socoteli, alții sunt mai empatici, mai politicoși etc. Fiecare are ceva special și minunat. Nu e bine să îi grăbim în dezvoltare, important e să încurajăm activitățile făcute cu plăcere.

Sunt foarte mulți copii care știu literele încă de la vârsta de 2 ani, dar a citi cuvinte, a grupa literele, silabele, e ceva specific vârstei de peste 5 ani. Ar fi frustrant și pentru ei și pentru noi să încercăm să îi învățăm mai devreme lucruri pe care nu au capacitatea să le învețe. De asemeni, cei care nu au interes pentru litere, forme, cifre, culori nu le vor învăța doar pentru că ne dorim noi. Nimic nu se învață cu forță.

Facem cu copiii activități suplimentare, ca la grădiniță?

După vârsta de 3 ani, copiii încep să frecventeze grădinița, loc în care fac diverse activități. Pe lângă desen, pictură, modelaj, decupaj etc, în funcție de vârstă, au și fișe de activități cu tot felul de cerințe. Bineînțeles că putem să facem cu ei astfel de activități suplimentare și acasă, dar doar dacă asta le face plăcere.

Activități suplimentare

Avem și noi caiete speciale și mape cu fișe de lucru și fac și eu activități împreună cu fiul meu. I-a plăcut de mic să învețe, așa că am exploatat această latură. Ceea ce vedeți în imagine sunt două mape pentru copiii care iubesc să se joace învățând (sau să învețe jucându-se), decupând și dezvoltându-și diferite aptitudini.

În cea cu alfabet copiii nu doar decupează ci învață cuvinte care încep cu anumite litere, fac asocieri și au diferite enunțuri care le dezvoltă gândirea. Cea cu Mă joc și creez pune accentul pe diferite teme (animale, sărbători, anotimpuri, fenomene ale naturii) și este și în varianta pentru copii mai mici și mai mari, la un preț foarte foarte mic!

Cititul este de asemenea o modalitate de a-i ajuta pe copii să își dezvolte imaginația și vocabularul și este o activitate pe care este recomandat să o începem cât mai devreme. Unii părinți citesc copiilor cărți încă din burtică. Noi nu am făcut așa, însă am început după vârsta de un an cu cărți mici, cu fructe, culori etc. Am făcut un obicei seara de a citi cărți cu povești dacă tot au crescut și copiii. Mi se pare că așa prind obiceiuri sănătoase pentru creier.

Materiale pe care le putem folosi în activități cu copiii

Există multe mape și caiete cu activități din care copiii pot lucra, atât la grădiniță cât și acasă. În general sunt pe grupe de vârstă și conțin enunțuri specifice. Astăzi eu o să vă arăt câteva de la Editura Dorința, un site pe care găsiți cărți și pentru cei mici și pentru mai mari. M-am gândit că ar fi mai ușor să le vedeți într-un filmuleț pe cele pe care le avem noi:

Pentru copii e mai simplu să învețe într-un mod plăcut, modern, interactiv, nu pe de rost pur și simplu. Unele lucruri par dificile, cum e învățatul orelor la ceas, a zilelor săptămânii etc. Cred că de aceea cineva s-a gândit să inventeze cărțile interactive, cu sunete. Fetița mea nu e genul care să învețe arătându-i cartonașe, dar știe toate replicile animalelor din cartea cu cumpărături, pe care o vedeți mai jos. Ambii copii o îndrăgesc, probabil pentru că „vorbește” cu ei.

Activități suplimentare

La fel ca aceasta sunt și cărțile cu sunete Alfabet, unde copiii învață toate literele, dar vă recomand să căutați toate cărțile din colecție. Sunt cartonate, amuzante și de mare ajutor în învățare, dezvoltarea vocabularului, atenției etc.

Copiilor mei le plac poveștile așa că le citim orice. Dacă le face plăcere, repetăm povestea încă multe seri la rând, la cerere, bineînțeles. Există cărți cartonate pe care copiii mici nu le pot strica ușor, dar și cărțile cu pagini normale. Dacă au imaginile frumoase, scrisul citeț și text bun, sunt perfecte. Găsiți pe site-ul editurii Dorința multe cărți cu povești, basme și versuri de tot felul. Noi le avem pe acestea:

Și închei recomandările din acest articol cu un caiet special de matematică pentru copii peste 5 ani.

Activități suplimentare

E cu enunțuri, unii ar spune de școală. Eu am văzut că asta face fiul meu la grădiniță, la grupa mare:

Activități suplimentare

Nu are rost să vă spun mai multe, vă recomand să vedeți și filmulețul de mai sus. Toate cărțile, mapele și caietele pe care le vedeți au prețuri foarte mici, sunt super potrivite pentru activități suplimentare dar și pentru educatori, iar oferta e mult mult mai generoasă. Căutați-le pe www.dorinta.net

Zilele viitoare o să mai postez și alte filmulețe pentru cei interesați, așa că nu uitați să ne urmăriți pe Facebook! Pagina Editurii Dorința si Pagina emotiidemamica.ro.

Pe curând!

Citește și: Ce să faci ca să ai un copil inteligent!

Facebook Comments
Mașinuțe cu pedale sau electrice? Ce alegem de la Nichiduță?
Cumpărături pentru copii - de la nou născut la toddler

No comments

Lasă un răspuns