Povestiri din viata

Mai socializăm după ce devenim mame?

Socializăm

Viața de părinte schimbă multe lucruri. Schimbă modul de a ne organiza, ne schimbă responsabilitățile, obiceiurile și chiar lumea din jur. Este normal să fie așa, însă uneori ne e dor să facem lucrurile ca înainte. De cele mai multe ori observăm că nu mai avem aceleași relații de prietenie, deși poate ne-am dori.

Odată cu aducerea unui bebeluș pe lume ne asumăm aceste schimbări. Ne propunem să ne facem timp pentru cafea în oraș sau seri la cinema, dar ne dăm seama că e foarte greu să găsim timp pentru asta. De ce? Pentru că ordinea priorităților se schimbă. Mereu folosim timpul pentru alte lucruri care nu suferă amânare. Ușor, ușor, ajungem să socializăm foarte puțin și să petrecem mare parte din timp cu copilul sau copiii.

Este obositor să fim mereu mame și atât. Avem nevoie să vorbim, să simțim că facem lucruri pentru noi. Dar cum? Întotdeauna sunt rufe de spălat, mâncare de făcut și nici copilul nu stă mult fără noi. Poate că ajutor avem prea rar și în puținul timp liber simțim nevoia de a sta în pat.

Probabil că ai fost și tu în situația asta și ai spus „Stop! De azi îmi propun să ies mai mult!”. Așa am zis și eu și am și făcut-o o zi, apoi încă una, însă am realizat că prieteniile sunt diferite sau că nu mă simt confortabil fără copii. Ce se schimbă?

Relații de prietenie după naștere

Odată cu apariția copilului intervin câteva schimbări și e posibil să simțim că ieșirile în oraș nu mai sunt atât de grozave ca și înainte. Parcă nu mai putem discuta subiectele cu care eram obișnuite, pentru că nu mai colindăm magazine mereu, nu mai citim aceleași lucruri, nu ne mai uităm la tv. Acum vorbim despre copii, diete, oboseală etc.

Fiecare relațiee diferită așa că schimbările o pot sau nu afecta într-o mai mică sau mai mare măsură. Iată câteva tipuri de relații schimbate după ce naștem:

1. Prietenele care dispar repede

Pentru că toată ziua suntem cu bebelușul, ne vine să discutăm doar despre el. Toate subiectele se învârt în jurul lui și nici nu ne dăm seama că facem asta. Aș putea spune că pentru o altă femeie, fără copii, devenim cu ușurință sâcâietoare. Ele nu înțeleg momentele pe care noi le trăim și cu timpul relația se tot răcește. Oricât de bine ne-am fi înțeles înainte, nu mai împărtășim aceleași valori.

2. Prietenele care pur și simplu nu înțeleg

Există și prietene care nu înțeleg că există multe lucruri de făcut pentru bebe și că nu mai avem disponibilitatea de odinioară. Dau ochii peste cap când spunem că doarme copilul sau că îl alăptăm și plânge dacă nu suntem în preajmă. Ar vrea să fie ca înainte și se supără pentru că au intervenit schimbări. Cred că relația e pe ducă..

3. Prietenele de ajutor

Există și prietene care sunt de ajutor, iar odată cu venirea unui bebeluș parcă își dau silința și mai mult. Doamne, de-ar fi mai multe explare de acest fel 😁.

4. Prietenele care uită de bebeluș

Există și prietene cu care te vedeai des înainte și cu care făceai tot felul de lucruri, dar care acum uită că tu ai bebe. Adică se îmbată, vorbesc porcos, stau până târziu etc, lucruri pe care tu nu mai ești dispusă să le faci. În casele cu copii se schimbă regulile, așa că te gândești de două ori dacă să le mai chemi sau nu la tine.

5. Prietenele invidioase

Sunt acele prietene care se oftică atât de rău că ai bebe, încât refuză să vă mai întâlniți. Oare nu suportă plânsul celui mic sau vor și ele unul?

6. Prietenele cu copii de vârstă apropiată

Sunt acele prietene care te înțeleg, care îți pot fi de ajutor, cu care ai multe subiecte comune. Sunt prietenele cu care reușești cel mai ușor să păstrezi relația și simți că acum e și mai ușor să găsiți subiecte de discuție.

7. Prietenele care vorbesc mult prea mult

Sunt cele care mereu au de comentat ceva la adresa altora, așa că încep să critice tipul de parenting pe care îl abordezi, modul cum îți îmbraci copilul sau felul cum arată. Și știi cum e… totul până la copil.

Probabil că sunt mult mai multe tipuri de prietenii sau unele caracteristici sunt combinate. Relațiile se încheie sau se leagă mai strâns, iar asta nu putem noi decide înainte. Viața de părinte ne schimbă viziunea, ne responsabilizează. Totuși, nu putem fi doar noi și atât. Avem nevoie de lume în jur.

Cum putem face să socializăm mai mult?

Prieteniile vin și pleacă. Nu poți evita schimbările, așa că e bine să te dai după ele, să îți satisfaci nevoia de socializare. Rămâi fără unii dintre ei, asta e. Ideea e că e bine să nu lași lucrurile așa. Caută prieteni noi, fii sociabilă. Cum? Iată câteva variante:

1. Intră în vorbă

Când ești la un spațiu de joacă, pe o bancă din parc sau oriunde în altă parte, poți intra în vorbă cu mame care au copii de vârstă apropiată cu al tău. Cea mai frecventă întrebare de „agățat” este, probabil: „ce vârsta are copilul?”. Apoi, când simțim că suntem pe aceeași frecvență, putem crea o relație frumoasă.

2. Întâlniri

Când ai bebeluș poți foarte ușor să socializezi întâlnindu-te cu alte mămici de pe Facebook. În fiecare oraș există acum grupuri de babywearing și întâlniri săptămânale așa că de ce să lipsești? Mai există evenimente sau chiar întâlniri speciale pentru socializare. E frumos să participi, vei vedea că te ajută, mai ales că îl poți lua și pe cel mic și vei putea sta relaxată că știi că e ok.

3. Orientează-te spre părinții cu copii de aceeași vârstă

Gândește-te că în câțiva ani copiii se vor putea juca frumos și chiar dacă sunt diferențe de câteva luni sau un an, mai tarziu vor putea să se înțeleagă bine. Așa că, orientează-te spre mămici cu copii de aceeași vârstă cu ai tăi. Cu cât va trece timpul vei putea sta mai mult de vorbă, iar subiectele abordate sunt de interesul ambelor părți mereu.

4. Dă de știre că ai nevoie de prietene

Nu e rușinos să spui că îți cauți prietene noi. Poți aborda o mămică de pe Facebook dacă simți că ești pe aceeași lungime de undă cu ea, poate acesta va fi un prim pas într-o relație de durată.

Deci hai să socializăm! Mai puțin pe internet si mai mult pe afară, face to face, bineînțeles. Eu chiar apreciez mămicile pe care le văd afară cu cărucioare sau sisteme de purtare și stau la un loc, de vorbă, împreună cu copiii. Știu că e greu uneori, pentru că cei mici nu sunt mereu liniștiți sau trag fiecare în părți diferite, însă e de lăudat.

Și eu am nevoie de prietene, așa că mă poți aborda dacă vrei să schimbăm impresii :).

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
"Superiepure", o carte care vine la pachet cu curaj
AquaPark Nymphaea Oradea - vizită cu copii sub 5 ani

1 Comment

  • avatar image

    Ruxandra Ionita

    aug. 28, 2019

    Reply

    Viața de mamă nu este deloc una ușoară pentru că timpul parcă nu ajunge niciodată. Totusi, pentru a nu o lua razna cred că orice mamă are nevoie și de timp pentru ea. Am 2 copii dar incerc să mă mai intalnesc și cu prietenele. De multe ori trebuie să merg cu copiii după mine dar nu mă deranjează deloc lucrul ăsta. Îmi rezerv timp și pentru ceea ce mă face fericită dar asta se întâmplă cel mai mult seara, după ce copiii au adormit și am timp să citesc, să scriu sau să învăț lucruri noi în domenii noi.

Lasă un răspuns