Povestiri din viata

„Superiepure”, o carte care vine la pachet cu curaj

Superiepure stephanie blake curaj

Uneori, celor mici le e frică și ne-am dori ca atunci când le spunem că nu e cazul să le fie, ca prin minune ei să prindă curaj. Poate că în filme sau desene animate ar putea fi așa, dar în realitate nu e valabil. Dacă ai copii, știi și tu că degeaba le explici ce se întâmplă. Pentru ei, în acel moment, emoțiile sunt greu de gestionat.

De fapt, emoțiile copiilor se manifestă altfel decât cele ale adulților. Noi reușim să ne reglăm reacțiile în așa fel încât să nu plângem sau să țipăm dacă mergem la medic sau dacă cineva vrea să ne scoată o așchie din deget. Știm deja clar ce urmează să se întâmple și ne e mai ușor. La copii, lucrurile stau diferit.

Copiii trăiesc într-o lume a jocului, cu personaje cu care se identifică

Țin minte că atunci când mi-am dat copilul în primul an la grădiniță el voia să spunem că acolo e o stație de betoane cu multe betoniere, iar betonierele erau, bineînțeles, ceilalți copii. Cred că îi era mai ușor să treacă peste emoțiile mari cu ajutorul personajelor favorite. Majoritatea copiilor se consideră supereroi, prințese sau tot felul de personaje pe care le-au întâlnit în desene sau în cărți, iar uneori acestea îi ajută să învingă emoții.

Am mare încredere în cărțile pentru copii pentru că știu că de acolo ei pot învăța lucruri bune mult mai repede decât atunci când le aud de la noi. Părinții pot fi uneori cicălitori sau insistenți, dar cărțile pot „vorbi” cu ei într-o manieră potrivită.

Am putea recunoaște că atunci când ne întâlnim cu cineva și copilul se ascunde după noi ne simțim frustrați și ne dorim să aibă mai mult curaj să vorbească. Dar dacă insistăm cu asta, e posibil să facem mai rău. Când scoatem o așchie, copilul vede acul și se teme. Noi știm că nu o să îl doară și încercăm să îl convingem, dar de cele mai multe ori nu reușim.

Superiepure

„Superiepure” e o carte care vine la pachet cu curaj

Plecând de la ideea că cei mici se identifică cu personaje și că pot face din viața de zi cu zi o poveste sau chiar o aventură grozavă, a apărut cartea „Superiepure”. E scrisă de Stephanie Blake și o am de la Editura Cartea Copiilor.

E o carte pentru copii micuți pentru că are text puțin, simplu, ușor de parcurs. În poveste este vorba despre un iepure pe care mama îl strigă „iepuraș” dar el mereu spune că nu e iepuraș ci un superiepure. Dar pentru că și superiepurii au uneori nevoie de ajutor, și acesta își cheamă mama atunci când o așchie îi înțeapă degetul. Bineînțeles că mama îl ajută și așchia devine la final o supersabie.

„Superiepure” mi se pare o carte care îndeamnă la curaj. Mulți copilași pot deveni supercopii care scapă mai ușor de unele frici doar închipuindu-și că sunt ca iepurele din poveste. Cred că pot folosi această abordare în multe situații din viață, iar noi, părinții, avem încă un mecanism de care să ne folosim atunci când emoțiile celor mici sunt la cote mari. Inteligența emoțională a copiilor trebuie dezvoltată de la vârste fragede, iar faptul că pot asocia emoția cu un anumit moment îi ajută să o facă.

De exemplu, dacă unui copil îi e frică de întuneric putem să îi amintim că am citit această carte și să ne facem o supersabie cu care să învingem întunericul. Sau în cazul fricii de medic putem să îi amintim cum a scăpat iepurașul de așchie etc.

Mi-ar plăcea să veniți și voi cu impresii dacă ați citit-o. Fiul meu ne roagă să o citim în fiecare seară de peste două săptămâni, de când am primit-o. Sper că s-a înarmat și el cu și mai mult curaj :). Cartea o puteți găsi și voi aici.

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Ioana a renunțat la pampers la 2 ani și 9 luni
Mai socializăm după ce devenim mame?

1 Comment

  • avatar image

    Autentic Blog

    sept. 07, 2019

    Reply

    Multumim pentru aceasta recomandare!

Lasă un răspuns