Mancare, sanatate, retete

Am găsit rețeta pentru cea mai bună ciocolată de casă!

Ciocolată de casă

Am mers de curând la țară. Probabil știți și voi că de la bunici nu se pleacă cu mâna goală deci și noi am ajuns acasă cu ouă proaspete, struguri și cu o grămadă maaaare de nuci. Eu nu folosesc foarte des nucă în preparate, nu fac cozonaci, dar știu că rețeta mea preferată de ciocolată de casă iese delicioasă în această combinație. Și ce credeți… m-am pus pe treabă, măcar să nu mă prindă octombrie viitor cu nucile în cămară.

Am făcut ciocolată de casă de mai multe ori după această rețetă și pentru mine este clar cea mai bună făcută vreodată. Am adăugat uneori arahide fără sare, migdale sau caju, dar cred că varianta cu nucă este preferata mea. O puteți încerca și voi, iar dacă nu aveți nuci, o puteți lăsa și fără. E super gustoasă și merită încercată.

Înainte să fac această rețetă de ciocolată căutam mereu pe internet variante. Niciodată nu găseam una perfectă. Ba ieșea gumată, ba prea amăruie si nu rămâneam niciodată cu dorința de a mai prepara încă o porție. Pentru că acum am rețeta perfectă, aș vrea să o împărtășesc cu tine. Nu iese amăruie, nici gumată, iese cea mai bună!

Ingrediente:

– 250 g lapte praf

– 30 g karob

– 100 ml apă

– 150 g zahăr

– un praf de sare

– 100 g unt (65% grăsime)

– 30 g ulei de cocos

– 1 plic zahăr vanilat

– nucă aproximativ 250 g

Eu folosesc karob în loc de cacao. Se mai numește pudră de roșcove, e sănătos și nu rămâne deloc gustul amărui. Este ieftin și se găsește la magazinul naturist sau în unele supermarketuri. Pentru început amestec laptele praf (am folosit Rarăul) cu karobul și când văd că s-au încorporat, le cern și le pun deoparte. Puteți folosi cacao, dar asta îi va schimba gustul final. Am măsurat cantitățile de unt și ulei de cocos și le-am dat deoparte.

Vă recomand să folosiți ulei de cocos în ciocolată de casă pentru că dă o aromă diferită și are multe beneficii pentru sănătate.

În caserola de plastic în care torn ciocolata ca să se întărească am așezat folie alimentară așa încât să îmi fie cât mai ușor. Tot acolo am pus și nucă. Voi turna peste ea compoziția finală.

Într-o cratiță mică (de aproximativ 1.5 litri) și de preferat cu fund dublu am pus la fiert 100 ml apă cu 150 g zahăr, un praf de sare și un plic de zahăr vanilat. Am amestecat până când zahărul s-a topit complet și când a început să fiarbă am mai lăsat la fiert siropul fix 6 minute la foc mediu, pe ochiul mic de la aragaz.

Am închis focul și am adăugat untul și uleiul topite anterior. Am amestecat cu un tel și apoi am adăugat și laptele praf cu karobul. Am amestecat energic până s-au încorporat. Rezultă o cremă de ciocolată fierbinte care arată așa:

Ciocolata delicioasa cu lapte

Treaba cu amestecatul se face foarte repede (de aceea e cel mai bine cu tel și nu cu altceva) deoarece ciocolata începe să se lege și avem nevoie să o așezăm în vas când încă e moale. Când am văzut că e amestecată bine am turnat-o în caserolă. Deși începe sa fie tot mai groasă veți observa că totuși e ușor de modelat. Puteți pune folia deasupra și apăsa până ia forma dorită sau, pentru cei care vor extra nucă așa ca noi, să intre nuca în compoziție.

Cea mai bună ciocolata

Am lăsat la răcit de seara până dimineața. O puteți ține și la frigider un pic dar nu se întărește într-o oră. Ideea e să nu fie la îndemână pentru că și moale e delicioasă :)). Sper să o încercați și voi și să reveniți cu impresii.

Când eram mică îmi amintesc clar, ca și cum s-ar fi întâmplat ieri, că mătușa mea făcuse ciocolată de casă în două culori. Vizualizez și acum tava și cum a tăiat bucăți mici, în formă de romb. A fost ciocolata care mi-a rămas fixată în memorie drept cea mai grozavă din copilărie și mereu mă orientam după gustul pe care mi-l aminteam de atunci. Dar vă spun că cea pe care o fac eu acum e mai bună decât aceea. Dacă doriți ciocolată în două culori faceți porție dublă și la una dintre compoziții renunțați la karob.

Sper să vă placă măcar la fel de mult ca nouă :). Puteți vedea și varianta de ciocolată raw vegană.

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Salată cu năut, ton și cuș cuș

1 Comment

  • avatar image

    Poteci de dor

    oct. 17, 2019

    Reply

    Ce dor îmi e de gustul ăsta de neegalat! cred că o încerc şi eu. Mulţumesc pentru reţetă!

Lasă un răspuns