Povestiri din viata

Am un chist ovarian care trebuie operat…

Chist ovarian

Știu de vreo 11 ani că am un chist ovarian. Am aflat de el din greșeală, după o vizită la dermatolog. Aveam acnee și medicul mi-a recomandat să fac o ecografie abdominală deoarece se pare că acneea poate fi dată și de așa ceva. S-a confirmat că am un chist. La acea vreme era mic, cred că avea vreo 3 cm. Am primit tratament cu anticoncepționale și mi s-a zis că dacă nu se retrage așa, va trebui operat.

Am luat pastile timp de 4 ani. L-am ținut în frâu, aș putea spune, pentru că nu a crescut mai mare de 4 cm. Când am vrut să rămân însărcinată am renunțat la pastile. Ginecologul a zis că e puțin probabil să pot face un copil cu chist ovarian, însă am rămas însărcinată din prima. Voiam să fac cezariană și să îl scot atunci, dar la naștere am zis că mai bine încerc natural și apoi fac operație laparoscopică.

Cu un copil mic acasă, alăptat, au existat alte priorități, așa că nu am mers să mă operez. Am rămas însărcinată pentru a doua oară, iar la ecograf am văzut chistul care măsura deja 6 cm. Mi-am zis că va fi bine, ca la prima sarcină. Și așa a fost. M-am gândit din nou la operație de cezariană, însă acum urma să am doi copii acasă. Am ales să amân din nou operația și să nasc natural.

Pe fetiță am alăptat-o 2 ani jumătate și cred că motivul pentru care mi-am dorit să o înțarc a fost operația. Îmi era frică să nu se spargă chistul sau să nu se torsioneze. Auzisem că e tare dureros să pățesc asta. După nașterea Ioanei chistul avea 6,8 cm, după încă doi ani jumătate de alăptare crescuse la 9,3 cm.

Credeam că o operație de chist ovarian se programează imediat… dar nu a fost așa

A venit timpul să operez chistul așa că am căutat un medic cu care sa rezonez. Mă așteptam ca lucrurile să se întâmple repede, de azi pe mâine, dar nu a fost așa. Am mai avut de făcut tratament încă trei luni plus ceva analize. Urma să mă prezint la medic peste o săptămână dar am ajuns cu dureri la spital.

Acum sunt internată. Urmează operația curând, așa că țineți-mi pumnii! Vă țin la curent!

Puteți urmări articolele noi și pe Facebook aici.

Facebook Comments
Operație laparoscopică de chist ovarian și recuperarea din prima săptămână
Ioana a renunțat la pampers la 2 ani și 9 luni