Povestiri din viata

Grădinița online și activitățile copiilor mei

Salutare!! Vă era dor de noi? Sper că da, pentru că simt că a trecut cam mult timp de când nu am scris despre ce mai facem. Iată că astăzi vă povestesc cum trec zilele noastre, ce activități am mai făcut, cum omorâm timpul și mai ales cum decurge grădinița online în cazul prichindeilor mei. Probabil că fiecare părinte caută să aducă noutăți în activitatea copiilor pentru a le face mai ușoară șederea în casă, nu-i așa? Ei bine, poate găsiți idei pe aici.

Eduard are 5 ani și 8 luni iar Ioana 3 ani și 3 luni, așa că amândoi erau înscriși la grădiniță în grupa mare respectiv grupa mică. În momentul în care s-a luat decizia de a se închide unitățile școlare, ei au fost încântați. Ambii ar prefera să stea acasă dacă ar avea de ales, pentru că „la grădiniță e gălăgie și prea mulți copii”.

Eduard are un prieten bun (coleg) cu care se întâlnește aproape zilnic online. Se sună pe Facebook messenger și am văzut că au și niște jocuri cu care se pot juca împreună. Își mai pun filtre și se amuză. Ioana a mers la grădiniță foarte puțin, așa că nu și-a facut acolo prieteni cu care să țină legătura online. Îi plac totuși filmulețele cu colegii ei pe care le trimit părinții atunci când au teme.

Eduard, fiind în grupă mare, primește activități mai complexe decât ale Ioanei. El a primit teme încă de la începutul lunii aprilie și pentru că au fost amuzante, simpatice și pentru că nu a fost nimic obligatoriu, a participat la toate. Mereu mă întreba ce temă urmează și îmi spunea care îl încântă mai mult. Le-a făcut și pe cele care nu prea îi plăceau.

Doamnele educatoare de la grupa lui Eduard au făcut în aprilie un fel de calendar al activităților și pentru fiecare temă scriau cerința pe larg cu o zi înainte. Apoi a început perioada cu grădinița online obligatorie și de atunci temele vin în seara fiecărei zile, dar nu știm ce urmează pe termen mai lung. Activitățile s-au mai schimbat, mi se par un pic mai dificile față de cele din aprilie, dar încă păstrează partea distractivă.

Teme primite la grădinița online

Activitățile din aprilie au fost super simpatice. La grupa mare avut de făcut desene cu anumite cifre sau cu 4-5 cuvinte care începeau cu o anumită literă. Regula era să fie umplută toată pagina și să fie făcute de ei în totalitate. Au avut și de pictat pe teme ca: „jucăria preferată” sau „copiii lumii”. S-au filmat făcând sport, tot felul de dansuri amuzante, au vorbit fiecare despre personajul preferat sau despre animalul de companie. Au spus poezii sau au făcut jocuri precum bowling cu sticle reciclate.

Mi s-a părut că doamnele educatoare și-au dat mult silința. Au trimis mesaje de încurajare fiecărui copil în parte, au trimis filmulețe în care spuneau povești și au găsit activități deosebite și interesante. Pentru Eduard, filmulețele au avut un impact pozitiv. Îi place să se filmeze și să vadă ce au postat și ceilalți. La el la grupă se folosește Facebook pentru comunicare. E o pagină privată pe care sunt postate activitățile.

Ultimele activități ale lui Eduard au fost: Să asculte 4 melodii în diferite limbi și apoi să cânte și el si să danseze, să spună ce limbă i se pare că sună mai bine și de ce. Să vadă 4 imagini cu copii din Europa și să spună ce culori de păr au aceștia. Să facă o cursă cu obstacole prin casă. Cursa mi se pare o activitate super antrenantă mai ales că poți integra și jocuri intrligente (să aranjeze foi cu litere în ordinea alfabetului, să clădească pahare, să bage obiecte în găuri, să arunce la coș, să aranjeze de la mic la mare, să sorteze etc). Astfel de activități dezvoltă foarte multe aptitudini ale copiilor.

Ioana e la grupa mică. Ea abia a început să primească activități de la doamne și încă nu e dispusă să se filmeze. La ea activitățile au fost de tipul: deschide geamul si spune ce zi a săptămânii este, cum e vremea etc. Salută fiecare pasăre,copac etc. A avut de îngrijit plante, de numărat până la 10, a avut și un joc fain în care cu ochii închiși să guste tot felul de lucruri și apoi să ghicească ce e. Deocamdată așa se desfășoară la ei și totul se trimite pe un grup creat pe whatsapp.

Cum e la noi acasă în această perioadă? Ce activități avem?

Noi nu prea am simțit așa ca alții pandemia. Am mers la serviciu atât eu cât și soțul, asta înseamnă că am ieșit des. În plus, locuim la casă unde am putut avea activități diverse. Nu am scos copiii la cumpărături sau prin oraș. Ei își doresc să se joace în parc, dar ne-am descurcat și fără. Cred că există activități care se pot face în casă deși ele sunt mai mult pentru afară și în zilele cu vânt puternic sau ploi am găsit și noi variante de joacă.

Pentru că am avut concediu, am putut face atâtea lucruri încât mi se părea că 24 de ore e prea puțin. Am plantat răsaduri, am udat plante, am făcut plimbări pe jos sau cu bicicleta, am sărit pe trambulină, am stat la soare pe pătură, am mers la pădure, am făcut grătar, deserturi, am mâncat înghețată etc. Mi-am dat seama că suntem mega norocoși. Ne-am conectat super bine unii cu alții și nu ne-am bazat doar pe activitățile de la grădi.

Cred că cei care lucrează de acasă la program fix și au copii dar și cei care stau la apartament cu micuții sunt eroi. Sincer. Nu știu cum se poate umple o lună, două, trei de stat în casă fără prea multă irascibilitate și anxietate. Mă gândesc că devine la un moment dat o obișnuință, dar totuși copiii sunt copii. Ei au nevoie să își amenajeze corturi, să facă picnic în sufragerie, să li se citească povești, să facă parada modei cu jumătate de dulap de haine, să sară pe pat până sus la stele, să țipe și să se distreze. Cum oare poti ramâne relaxat atâta timp ca să fie armonie în familie? Aștept să îmi scrieți voi cum rezistați și cum reușiți.

Nouă cărțile ne fac serile frumoase. Poveștile, caietele cu activități, decupajele, desenul, pictura și plastilina au fost de bază. Am făcut crafturi, slime din lipici, am lipit tot felul de forme pe hârtie. Eu le decupam copiilor inimioare sau alte obiecte și ei lipeau. O activitate interesantă e să decupezi parți din corpul uman și copilul să le pună in ordine (organe, îmbrăcăminte sau părți ale corpului, în funcție de vârsta copilului).

Sper că ați găsit măcar o activitate care să vă inspire în a face ceva distractiv cu ai voștri. De exemplu puteți planta răsaduri pe balcon dacă nu aveți curte. Puteți îngriji plante stergându-le de praf, puteți schimba pământul la flori sau cumpăra o trambulină mică pentru în casă. Vă mai propun să pictați pietre sau frunze, să puneți flori la presat, să creați felicitări, să faceți un acvariu de jucărie, să căutați forme printre nori, să tăiați fructe pentru salată de fructe sau să împletiți brățări din ață colorată. Astept sugestii și de la voi.

În cazul copiilor voștri cum decurge școala sau grădinița online?

Pe curând!

Dacă îți plac articolele mele și vrei să fii la curent cu ele urmărește-mi pagina de Facebook!

Facebook Comments
Dino Parc Râșnov - cum a fost cu copiii în parcul cu dinozauri?
Programare acasă cu ajutorul cursurilor online Logiscool LIVE! 

1 Comment

  • avatar image

    Zuzu

    mai 07, 2020

    Reply

    Eu am mers la serviciu, sotul meu a muncit de acasa cu greu. Printre job, activitati casnice, cumparaturi si iesit in fata blocului a trebuit sa ne ocupam si de ,,gradinita online". La inceput a fost distractiv, pe urma cand mi s-a umplut arhiva telefonului de filmulete si poze cu 30 de copii in diferite ipostaze...nu mi s-a mai parut chiar asa!!! In momentul de fata, ne preocupam de joburi, gospodarie, joaca. Lucram din caietele speciale pe care le-am luat de la gradinita si care sunt in proportie mare nelucrate si postam o poza, maximum doua / zi cu plansele recomandate de educatoare.

Lasă un răspuns